Barcelona otti vahvan kiinnityksen neljän parhaan joukkoon Mestarien liigan puolivälierien ensimmäisessä osaottelussa PSG:tä vastaan. Pariisissa pelattu ottelu päättyi Barcelonan 3-1-vierasvoittoon. Maaleista vastasi katalaanien hyökkäystrio. Osumat merkittiin Neymarille ja Luis Suárezille (2), Lionel Messi kirjautti tililleen maalisyötön. PSG:n ainoan maalin viimeisteli Gregory van der Wiel, senkin Jérémy Mathieun kautta.

Ottelu alkoi odotetulla käsikirjoituksella. Barcelona hallitsi palloa, ja PSG vetäytyi omalle alueelleen. Ensimmäisen maalipaikan loi kuitenkin kotijoukkue. Hyökkäystä tukemaan lähtenyt Maxwell syötti vasemmassa laidassa Blaise Matuidille, joka puolestaan jatkoi maalin eteen Javier Pastorelle. Argentiinalainen pääsi yrittämään erinomaisesta paikasta, mutta puolittainen hutipotku vesitti tilanteen.

Barcelonalla oli alkuun vaikeuksia päästä maalipaikoille, kunnes yhtäkkiä 13 minuutin kohdalla tolppa pelasti PSG:n. Jordi Alba syötti vasemmasta laidasta rangaistusalueen rajan tuntumaan Messille, kotijoukkueen puolustus antoi hieman liikaa tilaa, ja Messi lähetti kierteisen laukauksen pystypuuhun.

getty_MessiLionel20150415
Kuva: Getty Images.

Pari minuuttia myöhemmin Ivan Rakitic pudotti korkean pallon rinnallaan Neymarille, joka tälläsi ilmasta. Laukaus karkasi yli maalin.

Seuraava kuti ei enää karannut. 18. minuutilla Barcelona pelasi pallon positiivisen tilanteenvaihdon jälkeen Messille. Koko hyökkäystrio pääsi hyökkäämään vauhdilla kohti PSG:n maalia. Messi jakoi pelivälineen keskikaistalta oikea-aikaisesti vasemmalle puolelleen Neymarille. Pari askelta sisään ja sijoitus alakulmaan. PSG:n kannalta maali olisi ollut estettävissä vielä syöttöhetkellä, mutta Maxwell roikkui pari metriä muuta puolustuslinjaa alempana.

Paris Saint-Germain v FC Barcelona - UEFA Champions League Quarter Final: First Leg

PSG sai samalla kertaa tuplamäärän huonoja uutisia, sillä Thiago Silva ei kyennyt jatkamaan peliä. Hänen tilalleen vaihdettiin puolikuntoinen David Luiz.

25 minuutin kohdalla Neymar hassutteli van der Wieliä. Etukulmaan suuntautunut laukaus jäi vaisuksi, eikä Salvatore Sirigulla ollut vaikeuksia torjunnassa.

Hetkeä myöhemmin kotijoukkue oli onnistua pitkässä syötössä. Piikistä haettiin Edinson Cavania, joka olisi päässyt kasvotusten Barca-maalivahti Marc-André ter Stegenin kanssa. Uruguayalainen yritti saada korkean pallon haltuunsa, mutta ei aivan yltänyt syöttöön.

Pian läpisyöttöyrityksen jälkeen PSG osoitti kykynsä nopeaan hyökkäämiseen. Barcelonan kulmapotku purettiin etutolpalta vasempaan laitaan Matuidille, joka lähti tikkaamaan Rakiticin vastusteluista huolimatta eteenpäin. Matuidi syötti eteenpäin Ezequiel Lavezzille, joka harhautti oman puolustajansa ulos tilanteesta. Argentiinalainen löysi keskeltä Cavanin, ja hetken aikaa PSG:n maali tuoksahti vahvasti ilmassa. Syöttö jäi kovuudeltaan hieman vajaaksi, ja Javier Mascherano pääsi liukumaan pallon pois Cavanin jaloista.

35. minuutilla Cavanille pelattiin jälleen paikkaa. Hyökkääjä onnistui jatkamaan vasemmalta tulleen keskityksen kohti maalia, mutta asento oli hankala, eikä laukaus onnistunut kunnolla. Tauolle lähdettiin Barcan 1-0-johdossa.

Toisen jakson alussa PSG pyrki ottamaan aloitteita enemmän itselleen. Korkeampi prässitaso johti pariin kaukolaukaukseen. Ensin latasi Pastore, hetkeä myöhemmin Adrien Rabiot. Pastoren laukaus oli hyvä, Rabiot’n kuti ei. Samassa yhteydessä Andrés Iniesta loukkasi selkänsä. Hänen tilalleen vaihdettiin Xavi.

PSG:n puhti kaikkosi melko nopeasti, ja ottelussa palattiin Barcan hallintaan. Jonkin aikaa mentiin ilman merkittäviä tilanteita, kunnes 67. minuutilla Suárez osoitti taitonsa. Oikealla laidalla pallo haltuun, Luizilta puikot, Marquinhos vipuun, Maxwell vipuun ja pallo Sirigun käsien kautta maaliin. Osuma oli Barcelonan Mestarien liiga -historian 400:s.

Pian maalin jälkeen PSG oli iskeä kavennuksen. Pallo ajautui kulmapotkusta Cavanille, joka laukoi terävästi kohti etukulmaa. Ter Stegenin erinomainen torjunta pelasti Barcelonan takaiskulta.

Otteluparin kenties ratkaiseva osuma nähtiin reilu 10 minuuttia ennen täyttä aikaa. Mascherano syötti pystyyn, Suárez vei jälleen Luizin kahville ja sijoitti noin 16 metristä pallon yläkulmaan.

Kotijoukkue sai pientä iloa muutamaa minuuttia myöhemmin. Alba purki pelivälineen suoraan van der Wielille, joka laukoi pallon Mathieun jalan kautta maaliin.

PSG oli tehdä otteluparista vielä jännittävän pari minuuttia ennen täyttä aikaa. Lavezzi vapautettiin puolittain karkuun, mutta Adriano ehti juuri ja juuri taklaamaan pallon pois argentiinalaiselta. Irtopallo tuli Cavanille, joka latasi päin puolustusta.

Hetkeä myöhemmin Barcelona sai vapaapotkun melko hyvästä paikasta. Messin laukaus suuntautui kohti maalia – Sirigu venyi torjuntaan.

Enempää tilanteita ei nähty, joten Barcelonalle voitto lukemin 3-1. Illan toisessa puolivälieräottelussa Porto voitti yllättäen Bayern Münchenin niin ikään maalein 3-1. Molempien otteluparien toiset osat pelataan ensi viikon tiistaina. Tuolloin Barcelona isännöi PSG:tä Camp Noulla, ja Porto matkustaa Bayernin vieraaksi.

Toimittajan sana

Se ei yllättänyt ketään, että Barcelona otti ensimmäisestä minuutista lähtien pallonhallinnan itselleen. Ei siis käytetä palstatilaa siihen. Mielenkiintoista oli se, että PSG itse asiassa puolusti melko hyvin. Tarpeeksi syvällä ja linjat lähellä toisiaan. Barcelona ei löytänyt tilaa linjojen välistä eikä selustasta. Avausjaksolla PSG teki kaksi virhettä puolustussuuntaan. Ensimmäisestä pallo kolahti tolppaan, toisesta verkko helähti.

Barcan näkökulmasta ensimmäinen puoliaika oli jokseenkin hankala. PSG esti tehokkaasti hitaan hyökkäämisen mahdollisuuden, ja toisaalta pariisilaiset olivat jatkuvassa vastahyökkäysvalmiudessa. Avausjakson loppupuoliskolla Barca turhaan lähti mukaan PSG:n päästä päähän -pelaamiseen. Blaugranalle ominainen pelin hyvä rytmittäminen katosi ja tilalle saatiin monen minuutin ajaksi flipperipalloa, joka ei ollut kummankaan joukkueen hallinnassa. Se toki suosi PSG:tä.

Toisen jakson alussa näytti hetken aikaa siltä, että PSG nostaisi prässitasoaan ja laittaisi Barcan ahtaammalle. Pariisilaisten paineen antaminen jäi kuitenkin hetkelliseksi. Lähes koko toisen puoliskon Barca sai rauhassa pitää palloa ja nimenomaan puolustaa pallonhallinnan kautta. Ei Barcelona olisi välttämättä tehnyt kahta lisämaalia ilman Suárezin huikeita yksilösuorituksia. Barcalle tuntui riittävän yksi vierasmaali, nyt se sai kolme, joista kaksi ikään kuin bonuksena. Loppuun PSG teki kavennuksen, mutta kyllä vahvasti näyttää siltä että tämä ottelupari on taputeltu. Ei pelkästään sen takia, että PSG:n olisi tehtävä toisessa osaottelussa kolme. Enemmänkin sen takia, että pelillisesti PSG ei vakuuttanut.