El Clásicon lähestymisen huomaa siitä, että salaliittoteorioita on jälleen alkanut putkahdella. Niistä uusimmassa nimetön avustava erotuomari paljasti barcelonalaiselle syyttäjälle, että ottelun mahdollisesti tuomitseva päätuomari määräsi häntä suosimaan Real Madridia FC Barcelonan kustannuksella. Käsky tuli linjatuomarin mukaan ylemmältä taholta.

Ainoa syytöksessä nimeltä mainittu mies oli La Ligan tuomarikomitean edustaja Jiménez Muñoz de Morales. Hänen väitettiin käskeneen päätuomaria, joka välitti määräyksen Real Madridin suosimisesta linjamiehelle. Morales kielsi syytökset ja kuvaili niitä ”kafkalaisiksi”. Tämä ei kuitenkaan pysäyttänyt julkisuusmyllyä. FC Barcelona totesi verkkosivuillaan olevansa huolestunut syytöksistä ja toivovansa tarkempia tutkimuksia. Real Madrid ei puolestaan virallisesti kommentoinut asiaa.

Aivan kuten italialaisille, salaliittoteoriat ovat espanjalaisille tärkeitä. Ero on siinä, että siinä missä ensimmäiset näkevät juonia kaikkialla, jälkimmäiset eivät ole yhtä vainoharhaisia. Epäluottamus päättäviin tahoihin elää kuitenkin myös Espanjassa vahvana. Tämä näkyy muun muassa jalkapallossa.

La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas, joka oli aiemmin puolustanut FC Barcelonaa ja kuvaillut seuraa ”korvaamattomaksi” La Ligalle, piti nimettömäksi jääneen avustavan tuomarin syytöksiä epäuskottavina. Tärkein syy tähän oli Tebasin mukaan se, ettei El Clásicon tuomareita ollut vielä asian tullessa esiin nimetty.

Jos tuomaristoa ei ollut edes nimetty, linjamiehen syytös – ja jopa hänen olemassaolonsa – voidaan kyseenalaistaa. Tuomari ei tullut julkisuuteen siksi, koska pelkäsi joutuvansa ajojahdin ja mustamaalauksen kohteeksi. Hän ajatteli joutuvansa urallaan sivuraiteille. Näin hänet pystyttiin jättämään kätevästi nimeämättä.

On todennäköistä, että syytöksillä pyritään luistamaan Real Madridin kausi raiteiltaan. Atlético Madridin valmentaja Diego Simeone kokeili samaa taktiikkaa ennen Derbi madrileñoa. Simeone väitti, että koska Real Madrid on voittanut La Ligan vain kerran seitsemän viime vuoden aikana, päättäjät aikovat junailla sen ykköseksi tämän kauden päätteeksi.

Simeonen puheissa on totuuden siemen. On noloa, että Real Madrid on juhlinut La Ligan voittoa vain kertaalleen seitsemän viime kauden aikana. On kuitenkin melko harhaista kuvitella, että se johtaisi otteluiden järjestämisiin ja muuhun huijaamiseen vielä nykyaikana. Simeone osaa provokaattorina vetää oikeista naruista.

Puheet salaliitoista ovat seuranneet El Clásicoa lähes koko sen olemassaolon ajan. Keskusteluissa Real Madrid on aina ollut syyllinen ja FC Barcelona kärsijä. Tämä kuulostaa oudolta, vaikka diktaattori Francisco Franco (vallassa 1939–1975) olikin Real Madridin fani.

Konkreettisia esimerkkejä joutuu hakemaan kaukaa. Kesäkuussa 1943 FC Barcelona ja Real Madrid kohtasivat Espanjan cupin välierässä. Ensimmäinen osaottelu päättyi katalaanien 3-0-voittoon. Madridissa pelattu toinen peli oli käsittämätön. Francon turvallisuuspäällikkö José Finat y Escrivá de Romaní vieraili tiettävästi FC Barcelonan pukukopissa ennen pelin alkua kertoakseen käsityksensä lopputuloksen merkityksestä pelaajien tulevaisuuden kannalta. Seurannut ottelu ei jättänyt mitään arvailujen varaan: FC Barcelona hävisi 1-11 ja putosi jatkosta.

Seuraava skandaali koettiin kesällä 1970 FC Barcelonan ja Real Madridin pelatessa cupin puolivälierässä. Real Madrid voitti kotonaan 2-0, mutta oli toisessa pelissä vaikeuksissa. FC Barcelona vyörytti hyökkäyksiä Real Madridin maalille, kunnes tuomari Emilio Guruceta ratkaisi ottelun viheltämällä madridilaisille kyseenalaisen rangaistuspotkun. Real Madridin pelaajaa tönäistiin ylemmällä keskikentällä, mutta tämä kompuroi eteenpäin ja kaatui rangaistusalueella. Guruceta määräsi pallon pilkulle. Rikkeen tehnyt pelaaja sai protestoinnista punaisen kortin ja Real Madrid teki maalin. FC Barcelonan pelaajat marssivat protestiksi kentältä.

Historioitsijat kiistelevät yhä siitä, missä määrin Francon seisominen Real Madridin takana auttoi seuraa. Tahot hyötyivät kiistatta toisistaan. Real Madrid kasvoi Francon takia nopeammin ja Franco pääsi patsastelemaan seuran menestyessä julkisuudessa. Konkreettisia todisteita esimerkiksi pelaajien uhkailusta tai tuomareiden lahjomisesta on kuitenkin vaikea löytää.

Vanhat ja uudet salaliittoteoriat liittyvätkin todennäköisimmin Espanjan ilmapiiriin, joka suosii Real Madridin pärjäämistä FC Barcelonan kustannuksella. Se on erityisen tärkeää Katalonian haaveillessa pääsystä itsenäiseksi. Varmaa on, että seuraavasta El Clásicosta tulee jälleen ikimuistoinen. Kaunat nousevat sen myötä esiin. Keskustelu tuomaritoiminnasta tulee nykyisen väittelyn takia varmasti nousemaan pelin keskiöön.

Esa Mäkijärvi
Kolumnisti on kirjailija ja La Liga -intoilija. Hän on julkaissut kirjan Valkoinen baletti: kirjoituksia Real Madridista (Arktinen Banaani 2014). Mäkijärven kolumnit mahdollistaa yhteistyökumppanimme Vivus.fi.