Toissa kauden nousijajoukkue lähtee alkavalle sesongille uudistuneella kokoonpanolla. Ilmassa on paljon kysymysmerkkejä. Sportingin onneksi myös pahimmilla kilpailijoilla pakka on mennyt monelta osin uusiksi.

Viime kausi

Sporting aloitti viime kauden nousijajoukkueena. Kovin paljon parempaa starttia ei joukkue olisi voinut saada, sillä avauspelissä Sporting ylsi maalittomaan tasapeliin Real Madridia vastaan. Toinenkin peli päättyi tasan, ja ensimmäisen voittonsa Sporting saavutti kauden neljännessä pelissään.

Sittemmin alkoi tulla liikaa tappioita. Pahin aika osui marras-tammikuulle. 10 pelistä Sporting voitti vain yhden ja hävisi peräti yhdeksän. Valmentajaa ei kuitenkaan vaihdettu, vaan Abelardoon luotettiin. Ja lopulta joukkue myös nousi suosta Abelardon johdolla. Vielä ennen kahta viimeistä kierrosta asturialaisryhmä oli putoamassa. Tuli äärimmäisen tärkeä tasapeli Getafea vastaan ja päätöskierroksella komea voitto Villarrealista. Samaan aikaan Getafe hävisi. Levante, Getafe ja Rayo Vallecano putosivat, Sporting säilyi yhden pisteen erolla.

Copa del Reyssä Sporting lähti lauluun saman tien. Real Betis oli kolmannella kierroksella parempi yhteismaalein 5-3.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Alberto García (Getafe)

31-vuotias maalivahti toimi viime kaudella Iván Cuéllarin tuuraajana. Pelasi kuusi sarjapeliä. Siirtyi ilmaiseksi Getafeen.

Luis Hernández (Leicester)

Harvemmin La Ligan häntäpään joukkueesta pelaaja siirtyy Valioliigan mestarin riveihin. Ykköstopparin menetys tuntuu Asturiassa. Pelasi viime kauden La Ligassa eniten Sportingin pelaajista.

Miguel Ángel Guerrero (Leganés)

Peliajalla mitattuna viime kauden kakkoskärki. Peliaikaa 23 liigaottelussa. Siihen nähden aivan liian vähän tehoja (2+1). Siirtyi ilmaiseksi sarjanousija Leganésiin.

Jony (Málaga)

Hernándezin ohella iso menetys. Oli ykkösvaihtoehto vasemman laiturin paikalle. Iski La Ligassa viisi maalia ja tarjoili seitsemän maalisyöttöä. Kukaan muu Sportingin pelaajista ei pystynyt kovempiin tehoihin. Jatkaa uraansa Málagassa.

Álex Menéndez (Girona)

Menéndez oli viime kaudella Jonyn tuuraaja vasemman laiturin tontilla. 21 ottelussa kaksi maalia ja yksi maalisyöttö. Lähti takaisin sarjaporrasta alemmas.

Bernardo Espinosa (Middlesbrough)

Toinen Valioliigaan siirtynyt toppari. Olisi kenties ollut joukkueen ykköstoppari, jos olisi pysynyt terveenä. Kausi päättyi polvivammaan tammikuussa. Iso menetys Sportingille – etenkin kun tämäkin mies lähti ilmaiseksi pois.

Alen Halilovic (Barcelona, laina päättyi)

Viime kesän lainahankinnat osuivat aika lailla nappiin. Halilovic pelasi kauden aikana oikeana laiturina ja laitahyökkääjänä, kymppipaikalla ja jopa keskushyökkääjänä. 36 ottelussa kolme maalia ja viisi maalisyöttöä. Haastoi peräti 2,3 kertaa ottelua kohden.

Antonio Sanabria (Roma, laina päättyi)

Siinä missä Guerrero oli kakkoskärki, Sanabria oli viime kauden ykkösvaihtoehto piikkiin. Voitti joukkueen maalitilaston 11 osumalla. Menetys tuntuu.

Omar Mascarell (Real Madrid, laina päättyi)

Real Madridista lainattu Mascarell oli merkittävässä roolissa keskikentän pohjalla. Pelasi 26 La Liga -peliä.

Lisäksi joukkueesta ovat kesän aikana lähteneet Álex Barrera (ilmainen siirto Real Zaragozaan) sekä Igor Lichnovsky (palasi lainaltaan Portoon).

Pelaajasiirrot – saapuneet

Fernando Amorebieta (Fulham)

195:n La Liga -ottelun kokemus. Pelasi viime kaudella Englannin Mestaruussarjassa 27 ottelua. Onko uusi ykköstoppari?

Diego Mariño (Levante)

Ykkösmaalivahti Iván Cuéllarille hankittu kirittäjä. Viime kaudella vastuuta 23 liigaottelussa. Maalivahtiosastoon Sportingin ei pitäisi kaatua.

Óscar Whalley (Real Zaragoza)

22-vuotias maalivahti Real Zaragozasta. Toiminee alkavalla kaudella kolmosvahtina.

Lillo Castellano (Eibar)

Viime kaudella polvivammat häiritsivät, eikä oikein muutenkaan mahtunut avaukseen Eibarissa. Pystyy pelaamaan puolustuksen kaikilla tonteilla, joten on ihan käyttökelpoinen. Mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin saa.

Jean-Sylvain Babin (Granada)

Voimakas ja kovapotkuinen toppari Granadasta. Pelasi viime kaudella 25 liigaottelua ja toimi välillä kapteeninakin. Näillä näkymin iso hankinta.

Víctor Rodríguez (Elche)

Vain 166-senttinen hyökkäävä keskikenttäpelaaja, joka pelasi viime kauden lainalla Getafessa. Syöttää hyvällä prosentilla omille, mutta tehoja pitäisi tulla lisää. Viime kaudella 33 ottelussa vain 2+2.

Moi Gómez (Villarreal)

Mielenkiintoinen nuorukainen. Ikää 22 vuotta, muttei ole vielä lyönyt kunnolla itseään läpi. Teki viime kesänä jokseenkin hyvän ratkaisun ja lähti lainalle Getafeen. Vastuuta kaikilla kolmella kaistalla, tehoja 2+3.

Duje Cop (Cagliari, laina)

Iso hankinta. Sporting oli valmis maksamaan vuoden pituisesta lainasta saman verran kuin kaikista muista kesän hankinnoista yhteensä (500 000 euroa). Iski viime kauden lainapestin aikana Málagalle seitsemän maalia 31 liigaottelussa. Saanee Sportingin hyökkäyksessä ison roolin.

Burgui (Real Madrid, laina)

Mascarellin laina oli sen verran onnistunut kokemus, että nyt Sporting lainasi Realin nuorukaisista Burguin. 22-vuotias laitahyökkääjä palloili viime kauden lainalla Espanyolissa. Vastuuta tuli melko epäsäännöllisesti. Sportingissa voi saada isonkin roolin.

Akram Afif (Villarreal, laina)

Täysi kysymysmerkki. 19-vuotias keskushyökkääjä siirtyi aiemmin kesällä Qatarista Villarrealiin. On historian ensimmäinen qatarilaispelaaja Espanjan pääsarjassa.

Joukkueen vahvuus

La Ligassa monen häntäpään joukkueen kokoonpano elää voimakkaasti joka kesä. Niin myös Sportingin. Tärkeää on, että seurajohto luottaa yhä päävalmentaja Abelardoon. Se antaa kilpailuetua pahimpiin kilpailijoihin nähden, kun ihan kaikkea ei tarvitse aloittaa alusta.

Joukkueen heikkous

Monta kysymysmerkkiä. Viime kauden topparipari on poissa. Miten uudet hankinnat onnistuvat paikkaamaan? Myös vasen laita on mennyt uusiksi, samoin keskushyökkäys ja osin kymppipaikka. Moni asia on siis auki. Ehkä suurin paine onnistua on Copilla. Hänen on yksinkertaisesti pakko tehdä maaleja.

Valmennus

Abelardo muistetaan peliuraltaan Barcelonasta. Hän on Sportingin kasvatti, joka myös aloitti valmennusuransa nykyisessä seurassa. Viime kausi oli Abelardon ensimmäinen pääsarjassa (päävalmentajana). Nyt mies on vuoden viisaampi ja tietää, mitä sarjassa pysyminen vaatii.

Sportingin peliryhmitys on yleensä 4-2-3-1, joskin välillä on käytössä myös 4-4-2 tai 4-3-3. Joukkue puolustaa melko alhaalta eikä ole kovin paljon pallossa. Sportingin pallonhallintaprosentti oli viime kaudella sarjan pienin.

Syöttöpelissään Sporting harrastaa paljon pitkiä palloja. Peliväline ohjataan laidoille, joita pitkin joukkue hyökkää huomattavasti useammin kuin keskeltä. Sportingin pelaamisessa on paljon puutteita, mutta yksi hyvä puoli on se, että joukkue onnistuu luomaan maalipaikkoja kiitettävän usein viiden metrin boksin sisään.

Tärkein pelaaja

Sergio Álvarez

Valitsimme Álvarezin myös viime kesänä joukkueen tärkeimmäksi pelaajaksi. Eikä syyttä. Muu joukkue ympärillä on paljolti vaihtunut, mutta Álvarez pysyy. 24-vuotiaalla pelaajalla on erittäin tärkeä rooli Sportingin keskikentän pohjalla tai keskustassa – ryhmityksestä riippuen.

Arvio

Sporting on aika lailla kysymysmerkki. Joukkueessa on niin monta muutosta viime kauteen nähden. Hyvä asia on se, että valmentaja pysyi. Se tarjoaa jonkinlaista jatkuvuutta. Näilllä näkymin joukkue taistelee viime kauden tavoin sarjapaikastaan.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Iván Cuéllar
Diego Mariño
Óscar Whalley

Puolustajat

11 Alberto Lora
15 Roberto Canella
21 Ognjen Vranjes
28 Jorge Meré
29 Julio López
Jean-Sylvain Babin
Fernando Amorebieta
Lillo Castellano

Keskikenttäpelaajat

6 Sergio Álvarez
10 Nacho Cases
18 Isma López
22 Pablo Pérez
24 Rachid Aït-Atmane
Víctor Rodríguez
Moi Gómez
Pedro Díaz
Álvaro Bustos
Juan Mera
Jaime Santos

Hyökkääjät

16 Carlos Castro
19 Carlos Carmona
33 Dani Ndi
Akram Afif
Pablo Hernández
Burgui
Duje Cop

Päävalmentaja

Abelardo