Real Madrid lähtee kauteen Mestarien liigan puolustavana mestarina. Se kun vaan ei riitä. La Ligassa pitää pystyä parempaan. Sinänsä aineksia on ihan mihin vain.

Viime kausi

Real Madrid aloitti kauden haastajan asemassa. Barcelona oli edellisenä keväänä vienyt kaikki pokaalit Realin nenän edestä. Teknisellä alueella Carlo Ancelotti oli vaihtunut Rafa Beníteziin. Kausi lähti ihan hyvin käyntiin, vaikka avauskierroksella Los Blancos jäi tasapeliin Sporting Gijónin kanssa. Kahdeksan pelatun kierroksen jälkeen Real nousi kärkipaikalle, ja tilanne näytti oikein mukavalta.

Marraskuussa alkoi mennä huonommin. Ensin tappio Sevillalle ja heti perään 0-4 turpiin El Clásicossa. Heikko jakso muuttui farssiksi, kun Real diskattiin Copa del Reystä. Syynä oli pelikelvottoman Denis Tsheryshevin peluuttaminen. Kriisiviestinnässäkin tehtiin lähinnä virheitä, kun syyt yritettiin vierittää kaikkien muiden niskoille. Samaan aikaan Mestarien liigassa kulki, ja Real eteni helposti pudotuspeleihin.

Benítezin kausi jäi lyhyeksi, sillä seurajohdon maltti meni vuodenvaihteen tienoilla. Tuohon aikaan Real majaili La Ligassa kolmantena, viiden pisteen päässä Barcelonasta. Benítezin korvasi valmennustasolla melko kokematon Zinédine Zidane. Kevätkauden aikana Zidanen ryhmä hävisi La Ligassa vain kerran – kutkuttavasti paikallisvastustaja Atlético Madridille. Vastapainoksi Barcelona kaatui Camp Noulla. Loppukiri oli vakuuttava, muttei ihan riittänyt mestaruuteen. Lopulta Real oli sarjakakkonen pisteen erolla Barcaan.

Mestarien liigasta Real sai balsamia haavoihinsa. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Roma meni nurin yhteismaalein 4-0. Puolivälierissä oli käydä köpelösti, kun Real hävisi avausosan Wolfsburgille 0-2. Bernabéulla Los Blancos paineli kuitenkin 3-0-voittoon ja välieriin Manchester Cityä vastaan. Otteluparissa nähtiin vain yksi maali, sen iski Fernando omaan verkkoon.

Loppuottelussa Real kohtasi tutun vastustajan. Kaksi vuotta sitten Atléti oli viimeisille minuuteille asti kiinni voitossa. Tuolloin Sergio Ramos pelasti Valkoiset. Tälläkin kertaa Ramos osui, ja Real oli matkalla 1-0-voittoon. Atléti nousi Yannick Carrascon osumalla tasoihin ja pakotti pelin lopulta rangaistuspotkukilpailuun. Realin kaikki laukojat onnistuivat, Atlétilta Juanfran epäonnistui, ja Real juhli jo ennätyksellistä 11:ttä mestaruuttaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Jesé (PSG)

Realin kesä on ollut poikkeuksellisen hiljainen. Ainoa isompi myynti on ollut Jesén kauppaaminen PSG:hen. Se saattoi olla hyvä ratkaisu kaikkien osapuolten kannalta. Real sai 23-vuotiaasta hyökkääjästä 25 miljoonaa euroa, ja Jesé saanee enemmän peliaikaa. Viime La Liga -kaudella pelasi 28 ottelussa, mutta oli vain seitsemän kertaa avauksessa. Viimeisteli tehot 5+6.

Denis Tsheryshev (Villarreal)

Istui viime syksyn lähinnä penkillä, kunnes antoi Copa del Rey -farssille kasvot. Lähti kevääksi lainalle Valenciaan, mutta sai polvivamman maaliskuussa. Nyt pääsee aloittamaan uuden luvun urallaan tutussa ympäristössä, Villarrealissa.

Álvaro Medrán (Valencia)

Lupaava, muttei tarpeeksi lupaava Real Madridiin. 22-vuotias operoi keskikentän keskikaistalla. Pelasi viime kauden lainalla Getafessa. Nyt 1,5 miljoonalla eurolla Valenciaan.

Omar Mascarell (Eintracht Frankfurt)

Samat sanat pätevät Mascarelliin. Pelannut kaksi viimeisintä kautta lainalla – ensin Derbyssa ja sitten Sporting Gijónista. Bundesligasta tarjottiin miljoona euroa, Real näytti vihreää valoa.

Jesús Vallejo (Eintracht Frankfurt, laina)

Lähti Mascarellin vanavedessä Saksaan, mutta ainakin tässä vaiheessa vain lainalle. 19-vuotiaalle topparille voi olla vielä Realissa käyttöä, jos kehittyy paljon ja nopeasti.

Marcos Llorente (Deportivo Alavés, laina)

Paljon pitää tapahtua Llorentenkin kohdalla, että paikka Realin pelaavassa kokoonpanossa aukeaisi. Katsotaan nyt ensin, saako 21-vuotias keskikenttäpelaaja vastuuta sarjanousija Alavésissa.

Burgui (Sporting Gijón, laina)

Vasen laitahyökkääjä pelasi viime kauden lainalla Espanyolissa, jossa vastuuta tuli vaihtelevasti. Teki 27 liigaottelussa yhden maalin ja syötti kolme. Alkava kausi menee lainalla Sporting Gijónissa.

Diego Llorente (Málaga, laina)

Puhutaan 23-vuotiaasta topparista, joka viime kaudella oli lainapestillään Rayo Vallecanon tärkeimpiä pelaajia. Jos nyt pelaa nappikauden Málagassakin, kuka tietää jos paikka Realissa aukeaisi.

Borja Mayoral (Wolfsburg, laina)

Mayoral on muutamien yllä mainittujen pelaajien tavoin lupaava, mutta kivikovaan Realin ryhmään tunkeutuminen on yksinkertaisesti todella vaikeaa. Keskushyökkääjän tie meni yhä enemmän tukkoon, kun Álvaro Morata ostettiin takaisin. 19-vuotias Mayoral pelaa ensi kauden lainalla Bundesligan Wolfsburgissa.

Álvaro Arbeloa (ilman seuraa)

33-vuotias laitapakki sai ansaitsemansa jäähyväiset. Realin kasvatti kävi välissä Deportivo La Coruñassa ja Liverpoolissa, kunnes palasi Madridiin. Realissa yhteensä 238 ottelua. Pelillisesti ei ole minkäänlainen menetys.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Álvaro Morata (Juventus)

Realin kesän toistaiseksi ainoa hankinta on Morata. Ja tässäkin on kyse takaisinostosta. Siirtyi kaksi vuotta sitten Juventukseen, kehittyi paremmaksi, pelasi hyvin ja palasi Realiin 30 miljoonalla. Saanee ainakin alkukaudesta vastuuta, kun Karim Benzema kärsii lonkkavaivasta, mutta mitä sitten kun Benzema tervehtyy?

Mariano Díaz (omista reserveistä)

23-vuotias keskushyökkääjä, joka viime kaudella paukutti reserveissä 27 maalia 32 ottelussa. Saanut harjoituskaudella peliaikaa, mutta tie pelaavaan kokoonpanoon on aika lailla tukossa. Ehkä lainataan vielä muualle tai sitten pidetään kokoonpanossa Benzeman loukkaantumisten varalta.

Lucas Silva (Marseille, laina päättyi)

Vähän hätäinen hankinta 1,5 vuotta sitten. Pelasi viime kauden lainalla Marseillessa, jossa oli joukkueen heikkoja lenkkejä. Olisi jo lähtenyt lainalle Sporting Lissaboniin, mutta lievä sydänhäiriö esti siirron. Realissa brasilialaiselle ei ole tällä hetkellä mitään käyttöä.

Joukkueen vahvuus

Näitähän riittää. Ensinnäkin, Realin materiaali on käsittämättömän kova. Lähes jokaiselle pelipaikalle löytyy timanttinen avauksen pelaaja ja tarpeeksi hyvä tuuraaja. Realin ihanneavauksesta ei löydy heikkoa lenkkiä.

Toinen vahvuus on pelitavallinen monipuolisuus. Real pystyy tekemään maaleja sekä nopeilla että hitailla hyökkäyksillä. Joukkue oli viime kauden La Ligassa ykkönen molemmissa maalitilastoissa.

Kolmanneksi, Real on huikea erikoistilannejoukkue. Atlético Madridia ja Athletic Bilbaoa on kehuttu erikoistilanteista, mutta viime La Liga -kaudella Real voitti tuonkin tilaston (jos ei rangaistuspotkuja lasketa) 19 osumalla. Pääpelivoimaa löytyy niin toppareilta, Casemirolta kuin laitahyökkääjiltä.

Joukkueen heikkous

Pelaajamateriaalin suhteen potentiaalisia sudenkuoppia on kaksi. Mitä jos Marcelo loukkaantuu? Riittääkö Fábio Coentrãon taso paikkaamaan? Ja ehkä vielä vahvemmin: mitä jos Casemiro loukkaantuu? Sekä Benítez että Zidane oppivat viime kaudella, mikä ero on sillä kun Casemiro pelaa verrattuna siihen, kun hän ei pelaa.

Ja sitten on se ikuinen haaste Realin tapauksessa. Valmentaja ei voi olla pelkkä pelin opettaja. Diplomaattina toimiminen on todella tärkeää. Joukkue on täynnä suuria egoja, alfauroksia, joista osa joutuu tyytymään pienempään rooliin. Ja kaiken lisäksi seuraa johtaa Florentino Pérez, jonka ratkaisut ovat ajoittain vähintäänkin kummallisia.

Valmennus

Zinédine Zidane on kyllä melko kokematon, mutta hän osoitti viime keväänä olevansa erittäin kehityskelpoinen. Kun se yhdistetään Zidanen muuhun persoonaan, tuloksena on erittäin hyvin Realiin sopiva valmentaja. Zidane on galáctico, jonka ei tietyllä tapaa tarvitse nöyristellä Pérezin ja kannattajien edessä. Zidane on myös yksi kaikkien aikojen pelaajista. Hänen pelaajataustansa ei kalpene kenellekään Realin nykypelaajalle – ei edes Cristiano Ronaldolle. On siis tiettyä auraa, jollaista ei Benítezillä tai José Mourinholla ollut.

Peliryhmityksessä Zidane suosii muotoa 4-3-3. Laitapakit nousevat voimakkaasti, ja Casemiro tasapainottaa keskikentän pohjalla. Edelleen hyökätään nopeasti, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus. Tällöin pallo pyritään pelaamaan puolustuksen selustaan täyteen vauhtiin Gareth Balelle tai Ronaldolle. Jos nopeaan hyökkäykseen ei ole eväitä, Real aloittaa rauhallisemman pallonhallintavaiheen, jossa keskikentän dynamot Toni Kroos ja Luka Modric paljolti määrittelevät syöttövalinnoillaan pelaamisen rytmin.

Real pelaa korostetusti lyhyiden syöttöjen kautta. Pitkiäkin syöttöjä ja keskityksiä nähdään, mutta niissä pyritään pitämään kontrolli. Eli niitä annetaan, kun mahdollisuudet pääpallon voittamiseen ovat hyvät. Osittain siksi Realin pääpallojen voittoprosentti oli viime liigakauden paras.

Tärkein pelaaja

Casemiro

Tietysti joukkueesta löytyy Cristiano Ronaldoa, Gareth Balea, Karim Benzemaa ja kumppaneita. Mutta joukkueen menestyksen kannalta se kaikkein tärkein ja vaikeimmin korvattavissa oleva palanen on Casemiro. Brasilialainen on kuin Los Blancosin nykyjoukkueen versio Claude Makélélésta. Casemiro taklaa, riistää, voittaa pääpallot ja pelaa syötöt tarpeeksi hyvin omille. Merkitys näkyy, kun vastassa on isoja joukkueita.

Arvio

Real Madridin tilanne on kauden alla hyvä. Toki BBC-ketjun kärsimät loukkaantumiset aiheuttavat huolta, mutta pääosin tilanne on valoisa. Huono joukkue ei voita kahta Mestarien liigaa kolmessa vuodessa. Nyt haasteena on syrjäyttää Barcelona La Ligan valtaistuimelta. Real on juhlinut Espanjan pääsarjamestaruutta vain kerran viimeisen kahdeksan kauden aikana. Se on auttamatta liian vähän Realin kokoiselle ja tasoiselle seuralle. Joko nyt olisi aika juhlia?

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Keylor Navas
13 Kiko Casilla
31 Rubén Yáñez

Puolustajat

2 Daniel Carvajal
3 Pepe
4 Sergio Ramos
5 Raphaël Varane
6 Nacho Fernández
12 Marcelo
15 Fábio Coentrão
23 Danilo

Keskikenttäpelaajat

8 Toni Kroos
10 James Rodríguez
14 Casemiro
16 Mateo Kovacic
19 Luka Modric
20 Marco Asensio
22 Isco
Lucas Silva

Hyökkääjät

7 Cristiano Ronaldo
9 Karim Benzema
11 Gareth Bale
17 Lucas Vázquez
21 Álvaro Morata
Mariano Díaz

Päävalmentaja

Zinédine Zidane