Barcelona pääsee kauteen melko tasapainoisessa tilanteessa. Viime kauden tuplamestari on aloittanut kesän pelaajahankintojen myötä nuorennusleikkauksen. Ehkä suurin kysymysmerkki liittyy Claudio Bravon mahdolliseen siirtoon.

Viime kausi

Triplamestarina kauden aloittaminen ei ole ihan helppoa. Jos ei voita kaikkia kilpailuja, pudotusta tulee edelliskauteen verrattuna. Alku oli vuoristoratamainen. UEFA Super Cupissa Barcelona johti Sevillaa jo 4-1, mutta Sevilla taisteli tasoihin. Lopulta jatkoajalla Pedro ratkaisi voiton katalaaneille (ja lähti hieman myöhemmin Chelseaan). Espanjan Supercupissa Barca sai kylmää kyytiä Athletic Bilbaolta. Avausosassa baskiryhmä tyrmäsi Blaugranan lukemin 4-0 ja voitti lopulta pokaalin yhteismaalein 5-1.

La Ligassa Barcelona kuittasi, kun se voitti avauskierroksella Athleticin vieraissa. Ensimmäisestä seitsemästä liigaottelustaan Barca ylipäätään voitti viisi ja hävisi kaksi. Lokakuun puolivälissä alkoi tappioton putki, jolle ei ollut tulla loppua. Barcelona pelasi kaikki kilpailut mukaan lukien 39 ottelua putkeen ilman tappiota. Komean jakson katkaisi Real Madrid, joka voitti huhtikuun alussa pelatussa El Clásicossa katalaanit maalein 2-1.

Pitkän tappiottoman putkensa aikana Barcelona ehti käydä pokkaamassa seurajoukkueiden MM-pokaalin itselleen. Copa del Reyssä Barca puolestaan murjoi putken aikana Villanovensen, Espanyolin, Athletic Bilbaon ja Valencian. Mestarien liigassakin oltiin tässä vaiheessa jo välierissä.

Ennätyksellisestä tappiottomasta jaksosta huolimatta Barcelona oli menettää kaiken keväällä. La Ligassa joukkue hävisi Real-pelin jälkeen kaksi muutakin ottelua. Piste-ero kutistui olemattomiin, mutta lopulta Blaugrana juhli toista peräkkäistä mestaruuttaan yhden pisteen erolla Realiin.

Mestarien liigan välierissä kaiken piti olla hyvin, kun Atlético Madridin Fernando Torres lähti 35 minuutin kohdalla punaisella ulos. Barcelona onnistui tekemään ylivoimalla vain kaksi maalia. Toisen osan Atléti vei 2-0 ja koko otteluparin lukemin 3-2.

Copa del Reyn finaalissa Sevillaa vastaan osat kääntyivät. Javier Mascherano ajettiin ulos 36. minuutilla, ja Sevilla painoi päälle. Juuri ennen jatkoajan alkamista Éver Banegan ulosajo tasoitti puntit, ja jatkoajalla Barcelona eteni 2-0-voittoon.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Marc Bartra (Borussia Dortmund)

Siirtyi nuorena poikana Barcelonan akatemiaan. 25-vuotias toppari ei missään vaiheessa pystynyt murtautumaan säännöllisesti pelaavaan kokoonpanoon. Pelaajan kannalta todennäköisesti hyvä, että lähti Dortmundiin. Barca sai korvaukseksi kahdeksan miljoonaa euroa.

Alen Halilovic (HSV)

20-vuotias lupaava pelintekijä, jonka Barcelona hankki kaksi vuotta sitten. Viime kauden pelasi lainalla Sporting Gijónissa. Nyt päästettiin viidellä miljoonalla eurolla HSV:hen, mutta Barca säilytti takaisinosto-oikeuden.

Adriano (Besiktas)

Pyyteetön soturi, joka täytti Barcelonassa roolinsa kuuden kauden ajan. Monipuolinen brasilialainen, joka pelasi siellä, missä kulloinkin tuurausapua tarvittiin. 31-vuotiaana pääsee vielä Turkkiin nauttimaan isommista peliminuuteista.

Dani Alves (Juventus)

Lähdöstä ehdittiin puhua pidemmän aikaa. Alun perin Douglasin piti olla Alvesin korvaaja, sitten Aleix Vidalin. Kummastakaan ei siihen kunnolla ollut. 33-vuotias brasilialainen oli loppuun asti ykkösvaihtoehto oikean pakin tontille. Pelasi Barcelonassa kahdeksan kautta ja lähes 400 ottelua, ja syötti yli 100 maalia. Merkittävä tekijä Lionel Messin tehojen taustalla.

Martín Montoya (Valencia)

Vähän samanlainen tapaus kuin Bartra. 25-vuotias oma kasvatti, joka ei missään vaiheessa kehittynyt ihan Barcan tasolle. Pelasi viime kauden lainalla ensin Interissä ja myöhemmin Real Betisissä. Nyt ilmaisella siirrolla Valenciaan.

Sandro Ramírez (Málaga)

Hieman ihmetyttää, miten Barcelona ei pystynyt paremmin hoitamaan Sandron tapausta. Puhutaan 20-vuotiaasta hyökkääjästä, joka ei mahtunut Barcassa pelaavaan kokoonpanoon. Mutta olisiko Sandrosta voinut saada enemmän kuin lämmintä kättä? Jesé lähti Real Madridista 25 miljoonalla eurolla, Sandro Barcasta ilmaiseksi.

Alex Song (Rubin Kazan)

Yksi surullinen luku Barcelonan pelaajahankintojen historiassa. Neljä vuotta sitten 19 miljoonalla eurolla Kataloniaan, eikä oikein tarkkaan määriteltyä roolia. Viimeiset kaksi kautta lainalla West Hamissa, ja nyt ilmaiseksi Venäjälle.

Thomas Vermaelen (Roma)

Tästä toinen epäonnistuminen. Hankittiin loukkaantuneena (?!) Songin tavoin Arsenalista 19 miljoonalla eurolla. Kahden kauden aikana pystyi pelaamaan Barcassa 21 ottelua, eli yksi Vermaelenin pelaama ottelu maksoi Barcelonalle lähes miljoona euroa. Lainattiin Romaan – Kataloniassa tulevaisuutta tuskin on.

Cristian Tello (Fiorentina)

Tello kuuluu enemmänkin samaan sarjaan Montoyan ja Sandron kanssa. Barcan oma kasvatti, jolle ei ole löytynyt käyttöä edustusjoukkueessa, muttei ole toisaalta pystytty myymäänkään isolla rahalla eteenpäin. Lainattiin alkavaksi kaudeksi Fiorentinaan.

Pelaajasiirrot – saapuneet

André Gomes (Valencia)

Barcelona on tänä kesänä tehnyt jonkinlaista nuorennusleikkausta, sillä kaikki hankitut pelaajat ovat iältään 22-vuotiaita. Heistä kalleimmaksi tuli Gomes, jonka Valencia myi 35 miljoonalla eurolla. Hyvät syöttöominaisuudet omaava peruspelaaja keskikentälle. Kenties Andrés Iniestan seuraaja tulevaisuudessa?

Samuel Umtiti (Lyon)

Pelannut jo useampana kautena Lyonissa isoja minuutteja. 25 miljoonaa euroa maksanut ranskalaistoppari on hyvä syötönkatkoja ja taklaaja, mutta barcamaisesti hän pystyy myös pelaamaan jalalla pienessäkin tilassa. Päässee avaukseen heti ensimmäisellä liigakierroksella, sillä Javier Mascherano ja Jérémy Mathieu ovat sairastuvalla.

Lucas Digne (PSG)

Jordi Alban kirittäjäksi hankittu vasen pakki. Pelasi viime kauden lainalla Romassa ja sai isosti vastuuta. Teki kaikki kilpailut mukaan lukien 42 ottelussa kolme maalia ja antoi viisi maalisyöttöä. Barca-ura alkoi mainiosti, sillä 16,5 miljoonan euron hankinta syötti maalin Supercupin ottelussa.

Denis Suárez (Villarreal)

Myytiin viime kaudella Villarrealiin, jossa pelasi niin hyvin, että oli pakko ostaa takaisin. Järkevääkin se oli, sillä takaisinostohinta oli tiettävästi vain 3,25 miljoonaa euroa. Tuskin on avauksen mies, mutta pystyy tuuraamaan sekä keskikentän hyökkäävissä rooleissa että laitahyökkääjänä.

Sergi Samper (omista reserveistä)

On jo jonkin aikaa pidetty Sergio Busquetsin seuraajana. Haaste on pitää Samperin kehityskäyrä kurssillaan, kun Busquets pelaa lähes jokaisen ottelun. 21-vuotias Samper saattaa lähteä vielä lainalle täksi kaudeksi.

Joukkueen vahvuus

Barcelonan monipuolista hyökkäyskoneistoa on äärimmäisen vaikeaa pysäyttää. Luis Enriquen aikakaudella on opeteltu vielä aiempaa paremmin hyökkäämään myös nopeasti, vaikkakin hidas, pallonhallinnan kautta tapahtuva hyökkääminen on yhä Barcan tavaramerkki. Jos vastustaja ottaa ylhäältä kiinni, Barcan hyökkäystrio käyttää vastustajan puolustuksen selustaan jäävän tilan hyväkseen. Jos taas vastustaja vetäytyy blokkipuolustukseen, Barcelona sahaa pienen tilan syöttökombinaatioilla jonkun pelaajistaan kasvotusten maalivahdin kanssa.

Joukkueen heikkous

Barcelona on edelleen asetettavissa pulaan sekä korkealla että hyvin matalalla prässitasolla. Katalaaniryhmä haluaa pelata omalla rangaistusalueellaankin lyhyitä, matalia syöttöjä, joten oikein ajoitettu ja rytmitetty prässi voi toimia. Vastaavasti, Barcalta ei löydy pääpeli- eikä kaukolaukausvoimaa. Siksi matalakin blokki voi onnistua, mikäli se toteutetaan oikein. Esimerkiksi Atlético Madrid on osoittanut pystyvänsä puolustamaan Barcelonan aseettomaksi.

Toinen potentiaalinen heikkous liittyy Bravon siirtotilanteeseen. Tiettävästi maalivahti on matkalla Manchester Cityyn. Onko Marc-André ter Stegen valmis kantamaan vastuun lähes kaikissa peleissä?

Valmennus

Luis Enrique on barcelonalaisen koulukunnan valmentaja. Pallonhallinta on kaiken a ja o, ja sen kautta pyritään sekä hyökkäämään että puolustamaan. Hyökkäykset toteutetaan hyvin monipuolisesti kaikkia kaistoja käyttäen. Laitapakit nousevat voimakkaasti ja ovat säännöllisesti vatustajan boksissa maalintekotilanteissa. Hyökkäyksissä kombinaatiot pyritään pelaamaan niin, että Messi pääsee vastustajan puolustuslinjan eteen vapaan jalan tilanteeseen. Siitä a) laukaus, b) seinäsyöttökuviolla Messi läpi tai c) nosto puolustuksen selustaan juosseelle vapaalle pelaajalle.

Puolustettaessa korostuu Busquetsin merkitys. Hyökkäystrion puolustusvastuu on hyvin vähäistä siinä vaiheessa, kun pallo on saatu pelattua Barcelonan kenttäpuoliskolle. Usein myös kaksi muuta keskikenttäpelaajaa ja laitapakit ovat pallonmenetyksen tapahtuessa ylhäällä. Näin ollen Busquetsin on jatkuvasti tehtävä pelin tuloksen kannalta tärkeitä valintoja. ”Yritänkö katkaista syötön vai hidastanko peittämällä aluetta?”

Tärkein pelaaja

Lionel Messi

Busquets olisi ollut toinen hyvä valinta, mutta valitaan nyt Messi hänen hyökkäyspelillisen monipuolisuutensa vuoksi. Argentiinalainen tekee keskimääräisessä ottelussa valtavan määrän tärkeitä asioita, jotta Barcan maalinteko sujuisi. Hän liikkuu melko vapaasti hyökkäysalueella ja pyrkii hakeutumaan tyhjään tilaan. Kuten yllä jo mainittiin, lopputulemana Messi pääsee usein kymppialueelle vapaan jalan tilanteeseen. Mielenkiintoista nähdä, miten yhteistyö alkaa toimia uusien hankintojen ja takana vaihtuvan laitapakin kanssa. Dani Alvesin kanssa kun yhteistyö sujui erinomaisesti.

Arvio

Ei ole mitään syytä, miksei Barcelona voisi tälläkin kaudella pärjätä. Tietysti paljon riippuu ihan jo loukkaantumisista, mutta nyt silläkin saralla näyttää paremmalta. Kesähankintojen myötä Barcan rinki on aiempaa leveämpi. Taistelee (taas) tasapäin Realin ja Atlétin kanssa mestaruudesta.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Marc-André ter Stegen
13 Claudio Bravo
25 Jordi Masip

Puolustajat

2 Douglas
3 Gerard Piqué
14 Javier Mascherano
18 Jordi Alba
19 Lucas Digne
23 Samuel Umtiti
24 Jérémy Mathieu

Keskikenttäpelaajat

4 Ivan Rakitic
5 Sergio Busquets
6 Denis Suárez
7 Arda Turan
8 Andrés Iniesta
12 Rafinha
16 Sergi Samper
20 Sergi Roberto
21 André Gomes
22 Aleix Vidal

Hyökkääjät

9 Luis Suárez
10 Lionel Messi
11 Neymar
17 Munir El Haddadi

Päävalmentaja

Luis Enrique