Real Madridin kotiottelujen seitsemännellä minuutilla kajahtaa chantti, jossa lauletaan ”illa, illa, illa, Juanito maravilla”. ”Juanito” on Real Madridin entinen tähtipelaaja Juan Gómez, jonka traagisesta kuolemasta tulee tänään kuluneeksi 25 vuotta.

Kakkosliigan Méridaa kuolemansa aikoihin valmentanut Juanito menehtyi 2.4.1992 maantieonnettomuudessa. Hän oli palaamassa UEFA Cupin ottelusta Real Madrid-Torino, kun edellä menneen tukkirekan lasti purkautui. Autoa kuljettanut Juaniton työtoveri Lolino, Méridan kuntovalmentaja, yritti väistää tukkeja ja törmäsi rekkaan. Pelkääjän paikalla nukkunut Juanito kuoli turmassa välittömästi, mutta Lolino selvisi hengissä. Juanito oli kuollessaan 37-vuotias.

Fuengirolassa jalkapallouransa aloittanut Juanito päätyi Atlético Madridin ja Burgosin kautta Real Madridiin vuonna 1977, 22 vuoden ikäisenä. 169-senttinen hyökkääjä pelasi Real Madridin riveissä kaikkiaan kymmenen kautta. Meriittilistalle jäi Madridista viisi La Liga -mestaruutta, kaksi UEFA Cupin voittoa sekä 85 liigamaalia.

Monet Juaniton tekemistä maaleista olivat ottelujen voittomaaleja tai takaa-ajoaseman voitoksi kääntäneitä osumia. Taitavasta Juanitosta tulikin pelivuosiensa aikana suuri Real Madridin lemmikki, ja monet pitävätkin häntä jopa ”madridismon” isänä.

Kertaalleen La Ligan maalikuninkuudenkin voittanut Juanito oli myös mukana Espanjan maajoukkueessa kolmessa perättäisessä arvoturnauksessa vuosina 1978-1982. Pelaajan sielu oli tulta ja tappuraa, ja siitä kielivät useat Juaniton saamat pitkät pelikiellot.

Vuonna 1978 hän sai kahden vuoden pelikiellon europeleihin käytyään käsiksi avustavaan erotuomariin UEFA Cupin ottelussa, ja eräässä toisessa tapauksessa hän sylki entistä pelikaveriaan kasvoihin. Pisimmän pelikieltonsa – peräti nelivuotisen – Juanito sai vuonna 1987, kun hän astui Lothar Matthäusin pään päälle.

Pelikiellon johdosta Real Madrid myi Juaniton Málagaan, mutta faneille jäi sankaristaan pelkkiä lämpimiä muistoja. Tänään pelattavan Real Madrid-Alavés -ottelun seitsemännellä minuutilla Juanito-chantti kajahtaneekin vielä totuttuakin äänekkäämmin. Ja mikäpä olisikaan joukkueen puolelta sopivampi kunnianosoitus kuin se, että Real Madridin nykyinen seiskapaidan kantaja Cristiano Ronaldo kääntäisi kahdella maalillaan tappioaseman isäntien voitoksi.

Lähde: Mundo Deportivo