Kataloniassa on äänestetty sunnuntaina itsenäisyydestä varsin kiihkeissä tunnelmissa. Espanjan perustuslain mukaan äänestys on laiton, mutta silti yleisesti ei uskallettu odottaa Espanjan hallinnolta niin väkivaltaista reaktiota kuin Kataloniassa on tänään nähty.

Poliisit ovat vieneet äänestysuurnia, tyhjentäneet väkivalloin äänestyspaikkoja, käyttäneet surutta pamppua ja ampuneet kumiluoteja kansanjoukkoon. Satojen kerrotaan loukkaantuneen yhteenotoissa.

La Ligaan oli sattuneesti osunut Barcelonan kotipeli äänestyspäivälle. Ottelu uhattiin välillä peruakin, mutta lopulta se kuitenkin pelattiin. Niin kotijoukkue Barcelonan kuin vierasjoukkue Las Palmasinkin kannattajien harmiksi kuitenkin tyhjille katsomoille.

Camp Noulla oli sunnuntaina poikkeuksellisen hiljaista, mutta lakana puhui puolestaan. Kuva: Getty Images

Ottelu päättyi Barcelonan 3-0 -kotivoittoon (raportti), mutta kolme sarjapistettä on Kataloniassa tänään paljon vähäpätöisempi asia kuin itse itsenäistymispyrkimys. Tästä kertovat myös ottelun osapuolten tänään käyttämät pelipaidat.

Barcelona pukeutui ottelun alla Katalonian puna-kelta-raidallisiin senyera-pelipaitoihin ja otatti ne yllään joukkuekuvan. Barca kuitenkin vaihtoi toisiin pelipaitoihin juuri ennen ottelun alkua.

Barcastuff

@barcastuff__
Image: Barca's starting XI against Las Palmas, with players wearing the Senyera shirts before the kick-off #fcblive [via @forca_fcb]

Vierasjoukkue Las Palmas oli puolestaan koristellut pelipaitansa pienellä Espanjan lipulla. Kannanotto oli sen verran merkityksellinen muun muassa Barcelonan seurajohdon mielestä, että se peruutti Las Palmasin seurajohdon kanssa sopimansa yhteisen aterian asiasta kuultuaan.

DharMadrid

@DharMadrid88
Las Palmas ha jugado con la Bandera de España contra el Barça. De las Palmas desde chiquitito

Las Palmas teki myös tiedotteessaan kantansa varsin selväksi:

– UD Las Palmas saattoi jäädä tässä historiallisessa risteyksessä joko mykäksi sivustaseuraajaksi tai valita puolensa. Päätimme tehdä jälkimmäisen. Päätimme lisätä pelipaitoihimme pienen Espanjan lipun, osoittaaksemme varauksettoman toivomme tämän maan tulevaisuutta kohtaan. Vaikka Gran Canarian stadion onkin hyvin kaukana, emme koskaan ole halunneet olla mitään muuta kuin osa tätä maata.

– Me uskomme Espanjan yhtenäisyyteen. Panimme lipun paitoihin sanoaksemme maailmalle, että nyt tapahtunut sattuu meihin. Luotamme siihen, että tämä ele ei aiheuta kenellekään mielipahaa.

Juttuun päivitetty klo 21.40 otteet Las Palmasin tiedotteesta.