Urheilu ja politiikka eivät sovi yhteen, sanotaan. Espanjassa urheilu ja politiikka ovat kuitenkin käytännössä aina kulkeneet käsi kädessä. Niin eilenkin.

FC Barcelonan ja Las Palmasin välisessä ottelussa otettiin vahvasti kantaa Katalonian itsenäisyysäänestykseen. La Liga ei suostunut siirtämään peliä, joten protestiksi Barca-johto päätti pelata tyhjille katsomoille. Barcelonan joukkue käveli pelaajatunnelista yhteiskuvaan Katalonian lippua muistuttavissa senyera-paidoissa. Las Palmasin paitoihin oli puolestaan kirjailtu erityisluvalla pieni Espanjan lippu ottamaan kantaa yhtenäisen Espanjan puolesta (katso kuvat ja lue lisää tästä).

Politikointi ulottui muuallekin. Kierroksen viimeinen ottelu pelattiin Santiago Bernabéulla Real Madridin ja Espanyolin välillä. Suurin osa Realin kannattajakunnasta puolustaa yhtenäistä Espanjaa. Se näkyi katsomossa, jossa heiluteltiin joidenkin arvioiden mukaan jopa tuhansia Espanjan lippuja. Katsojille myös jaettiin muovisia minilippuja, joissa oli tarkat ohjeet. 12. peliminuutilla tuli nostaa lippu ylös. 12. minuutti kuvasti 12:tta kenttäpelaajaa.

The Spanish Football Podcast

@tsf_podcast
Paper Spanish flags being handed outside the Bernabeu with instructions on the back to lift them in the 12th minute "We are all Spain"

Katsomossa myös laulettiin yhtenäistä Espanjaa kannustavia lauluja, kuten ”Que viva Españaa”.

Real Madrid Info ³⁶

@RMadridInfo
The Bernabeu chants "Viva Spain" at the minute 12