Espanjan Supercup pelataan tällä viikolla Saudi-Arabian Jeddassa. Kolmen ottelun miniturnaus merkitsee myös historiallista rajapyykkiä arabimaassa, sillä ensimmäistä kertaa naiset pääsivät vapaasti katsomoon, ja vieläpä mihin tahansa katsomonosaan.

Ennenkin naisia on saatettu nähdä saudiarabialaisissa jalkapallokatsomoissa, mutta tällöin heille on varattu oma katsomonosansa, johon he ovat voineet mennä omien miespuolisten perheenjäseniensä seurassa. Katsomo on eroteltu kylteillä ”vain perheille”.

Myös Espanjan jalkapalloliitto RFEF huomioi eilisen merkkipäivän Twitter-tilillään postaamalla kuvan naiskatsojasta miesten seassa kesken keskiviikkoisen Valencia-Real Madrid -ottelun. Kuvan kylkeen RFEF kirjoitti ”historiallinen kuva”.

RFEF

@rfef
📷 Una foto para la historia. Por primera vez, las mujeres acceden en igualdad de condiciones a un partido de fútbol en Arabia Saudí 🇸🇦

🔗 bit.ly/RFEF080120

#Supercopa2020

Paikan päältä on AS:lle raportoinut naispuolinen urheilutoimittaja Patricia Cazón. Cazón kertoo seuranneensa eilistä ottelua lehdistörivillä, jolla istui neljä nais- ja kaksi miestoimittajaa.

Naiset olivat Cazónin raportin mukaan katsomossa edelleen selkeä vähemmistö, mutta paikalle saapuneet nauttivat vapaudestaan valita paikkansa mistä päin stadionia tahansa. Muutos on seurausta prinssi Mohamed Bin Salmanin hiljalleen edenneestä askeleen liberaalimmasta politiikasta. Perinteisesti Saudi-Arabia on tunnettu maana, jossa naisten oikeudet ovat olleet erittäin kaukana tasa-arvoisesta.

Cazónin raportin mukaan vain harvat naisista käyttivät katsomossa niqabia, pään silmiä lukuun ottamatta peittävää mustaa huntua. Suurin osa tyytyi peittämään vain hiuksensa jättäen kasvot paljaiksi. Tämäkin olisi toimittajan mukaan ollut vuosi sitten lähes mahdotonta. Edistysaskeliin lukeutuvat myös naisten ajo-oikeus ja naisille perustettu jalkapalloliiga.

– Toivottavasti asiat jatkuvatkin näin, eräs naiskatsoja kuiskasi Cazónille pelin tiimellyksessä.

[readmore from=Espanjan-Supercup]

Mistään pysyvästä ei Cazónin mukaan ole takeita. Voi olla, että Supercopa on pelkkä julkisuustemppu, ja hänelle kuiskinut naiskatsoja ei pääse enää turnauksen päätyttyä King Abdullah -stadionille poikansa kanssa – ainakaan mihin tahansa katsomonosaan.

Cazón korosti myös jo aiemmassa raportissaan, kuinka hän itsekin sai kokea Jeddassa olevansa ”vartalonsa vanki”. Toimittaja viettää kaupungissa puolisentoista viikkoa, mutta hotellinsa uima-altaalle tällä ei ole pääsyä. Se on varattu vain miesvieraille. Kaduilla naisia näkee vain vähän, ja jos näkee, he liikkuvat useimmiten lastensa kanssa. Kun Cazón aterioi jeddalaisessa McDonald’sissa, joutui hän käyttämään eri sisäänkäyntiä kuin miespuoliset kollegansa – ja aterioimaan heistä erillään.

Mujeres por la abolición

@MAbolicion
#ArabiaSaudita
Las mujeres podrán ver la supercopa en el estadio en los mismos espacios que los hombres, sin embargo, fuera del estadio la segregación por sexo continúa en todo el país a pesar de los cambios legislativos
elpais.com/deportes/2020/…
elpais.com

Las mujeres abren una puerta en Arabia

Las aficionadas comparten grada por primera vez con los hombres, pero fuera del estadio la separación por sexo se mantiene