Espanjan jalkapalloliitto RFEF myllersi maan cup-kilpailuja oikein kunnolla täksi kaudeksi. Neljän joukkueen Supercopa keskellä kautta Saudi-Arabiassa oli kaikkinensa melko surullinen viritys, mutta Copa del Rey ansaitsee varauksettomat kehut.

Vielä viime kaudella Copaan sai ottaa osaa vain 83 joukkuetta. Se ei siis ollut sitä pienempien seurojen unelma. Ei se oikeastaan ollut paljon muidenkaan kuin ehkä 5-10 suurimman unelma. Syitä oli parikin.

La Ligan europeleihin osallistuvat joukkueet arvottiin omassa kiintiössään kaikkein heikoimpia (Segunda B:stä tai Tercerasta mukaan päässeitä) joukkueita vastaan. Viimeisin yllätyksen mahdollisuus tuhottiin kaksiosaisissa ottelupareissa. Barcelonat, Real Madridit ja kumppanit saattoivat rauhassa mokailla ensimmäisen osan, ja hoitivat viimeistään toisessa osassa pienemmät pois tieltään.

Kirjoitin aiheesta melko kriittissävyisen tekstin syksyllä 2017. Yllätyksen mahdollisuus on ollut häviävän pieni ja nähdäkseni sen vuoksi koko Copa del Reyn arvostus on ollut vuosikaudet melko maltillinen. Esimerkiksi Englannin FA Cupissa on ollut ihan eri tason hohtoa, kun pienetkin seurat ovat voineet haaveilla vähintään puolirealistisesti suurten pudottamisesta.

Moni ongelmakohta korjattu

Tälle kaudelle lopultakin moni asia muuttui. Joukkuemäärää laajennettiin (mukaan pääsi 125 joukkuetta) ja ennen kaikkea kaksiosaiset otteluparit muutettiin yksiosaisiksi (välieriä lukuun ottamatta). Lisäksi tuo yksittäinen ottelu pelataan alemmassa sarjassa pelaavan osapuolen kotikentällä.

Karsintakierroksen jälkeen mukana oli vielä 111 joukkuetta. Jo tässä vaiheessa (ensimmäisellä varsinaisella kierroksella) pääsarjajoukkueetkin otettiin mukaan. Ainoastaan Supercopaan osallistunut nelikko (Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Valencia) saivat vapautuksen kahdelta ensimmäiseltä varsinaiselta kierrokselta.

Nyt kolmaskin varsinainen kierros on takana. Ja kas, unelma elää monella, ja yllätyksiä on tullut. Torstai-iltana tuli ensimmäinen iso ruumis, kun Atlético Madrid putosi Cultural Leonesalle. Pääsarjajoukkueista Atletin lisäksi jo Alavés, Getafe, Mallorca, Levante, Valladolid, Espanyol, Celta Vigo, Eibar ja Real Betis ovat jo pihalla.

Turnauksessa on siis mukana vielä 16 joukkuetta, joista ”vain” kymmenen on pääsarjasta.

Vielä pientä hiottavaa

Seuraava vaihekin (neljännesvälierät) pelataan tosiaan yksiosaisina otteluina alemmalla sarjatasolla pelaavan joukkueen kotikentällä. Se on nähdäkseni hyvä asia. Vielä riittää kuitenkin hiottavaa siinä, että edelleen kierroskohtaisissa arvonnoissa suositaan isoja joukkueita.

Alimmilla sarjatasoilla pelaavat joukkueet niputetaan yhteen koriin ja ne arvotaan parhaita pääsarja- tai ylipäätään pääsarjajoukkueita vastaan. Tästä syystä esimerkiksi Supercopaan osallistuneet neljä joukkuetta kohtasivat kaikki edellisellä kierroksella Segunda B:ssä pelaavan joukkueen.

Samasta syystä neljännesvälierissäkään ei nähdä suuria kohtaamisia, sillä ne on tällä systeemillä ”järjestetty” turnauksen myöhempään vaiheeseen. Neljännesvälieräparit näkyvät alla olevassa twiitissä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

RFEF

@rfef
#CopaDelRey | ¡¡¡ESTE ES EL CUADRO DE LOS OCTAVOS DE FINAL DE LA COPA DEL REY!!!

¿Cuál es tu emparejamiento favorito?

➡️ Los partidos se disputarán los días 28, 29 y 30 de enero.

🔴 DIRECTO | rfef.es

#LaCopaMola 🏆

Tässä olisi vielä korjaamisen varaa. Espanjan jalkapalloliitto toki unelmoi aina Copa del Reyn finaalissa pelattavasta El Clásicosta, mutta ei se välttämättä olisi huono asia, jos vaikkapa Barca ja Real arvottaisiin toisiaan vastaan jo neljännesvälierissä. Vaikka arpa olisi kaikille avoin, finaaliin todennäköisesti päätyisi kaksi kovaa – ja Espanjan jalkapalloliiton kannalta myyvää – joukkuetta.

Pienestä kritiikistä huolimatta eteenpäin on klassisesti menty. Copa del Reyssä voi nyt tapahtua yllätyksiä, ja se jos mikä nostaa turnauksen mielenkiintoa tuntuvasti.