FC Barcelona ilmoitti tiistaina, että se myy ensi kauden ajaksi nimioikeudet legendaariselle, vuonna 1957 avatulle kotistadionilleen Camp Noulle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Camp Noulle hankitaan nimisponsori.

McCann-yrityksen toimitusjohtaja ja markkinointialan asiantuntija Enric Jové pitää Barcelonan ratkaisua briljanttina. Barcelona ohjaa stadionin nimioikeuksista saatavat tuotot perustamansa säätiön kautta lyhentämättöminä koronaviruksen vastaiseen taisteluun.

– Se on poikkeuksellinen toimenpide, koska se auttaa rakentamaan Barcan brändiä sosiaalisesta perspektiivistä, Jové kehuu.

– Se on samalla paras markkinointitoimi, minkä Barcelona on tehnyt Unicef-yhteistyönsä jälkeen. Tämä ratkaisu on samalla tasolla, ja vastaanotto on hyvin innostunut.

Jové uskoo, että yhden kauden nimioikeuksista tullaan maksamaan noin 15-20 miljoonaa euroa. Vertailukohteeksi hän otti muiden huippuseurojen stadionien nimioikeuksien hintoja. Arvokkain sopimus on NBA-seura Toronto Raptorsilla. Raptors saa Scotiabank-pankilta 20 vuoden ajan 40 miljoonaa dollaria kaudessa (n. 36,8 miljoonaa euroa/vuosi). Seuraavina tulevat newyorkilaisten Giantsin ja Netsin stadionit, joista Metlife ja Chase maksavat n. 23 miljoonaa euroa vuodessa.

Jalkapallon puolella esimerkiksi Juventus ja Bayern München saavat tyytyä noin 6-6,5 miljoonan euron summiin Allianz Arenoidensa nimisponsoriudesta.

Espanjassakin on koronaviruspandemian takia talouskriisi, ja Barcelonakin on leikannut pelaajiensa palkkoja. Jové ei kuitenkaan pidä ajankohtaa vääränä hyväntekeväisyydelle.

– Päinvastoin. Tämä on kuin kani hatusta, koska vastaanotto on niin hyvä.

– Nyt olisi ollut vaikeaa löytää yritys maksamaan nimioikeuksista vain yhdelle kaudelle, ennen Espai Barcan (Barcelonan laajennettu stadionalueen projekti) rakennustöitä.

– Kun hanke kuitenkin sidotaan sosiaaliseen hyvään, se avaa ovet tulevalle sopimukselle ja testaa markkinoita. Se on Barcan brändin rakentamiseksi loistelias ele, koska se vie heidät jalkapallon tuolle puolen. Samalla se lähettää koko maailmalle viestin, jolla voidaan valloittaa uusia markkinoita ja uusia kannattajia.

Jové uskoo, ettei liikettä tehty niinkään kotimaan markkinoita, vaan kansainvälistä bisnestä ajatellen. Globaali kannattajakunta voi kasvaa, ja pelipaidat ja pääsyliput tekevät taas paremmin kauppansa.

– Se on sijoitus tulevaisuuteen, Jové tiivistää.

Jovén mainitsemassa Unicef-yhteistyössä oli kyse siitä, että Barcelonan pelipaidoissa ei ollut sponsoria vuoteen 2006 saakka. Paita oli pyhä, kunnes tuolloin sovittiin yhteistyöstä Unicefin kanssa. Lasten oikeuksista ja hyvinvoinnista huolehtiva järjestö ei kuitenkaan maksanut Barcelonalle näkyvyydestä – vaan päinvastoin. Barcelona tarjosi Unicefille näkyvän alustan ja teki tälle vuosittain suuren lahjoituksen.

[readmore from=Barcelona]

Vuonna 2010 Unicef sai kuitenkin paidoista väistyä, kun Barcelonan paitoihin tuli Qatar Foundation. Qatar Foundation maksoi sponsorisopimuksesta tuolloin 30 miljoonaa euroa vuodessa. Se oli silloin jalkapallomaailman arvokkain paitasponsorisopimus.

Yhteistyötä Unicefin kanssa on kuitenkin jatkettu edelleen. Vuonna 2016 Barcelona ja Unicef tekivät uuden nelivuotisen sopimuksen, jossa Barcelonan maksamaa hyväntekeväisyyssummaa nostettiin 1,5 miljoonasta eurosta 2 miljoonaan euroon.