Barcelonan johtoportaaseen kymmenen vuoden ajan kuulunut Javier Bordas on paljastanut mielenkiintoisia tietoja kulissien takaa Mundo Deportivolle antamassaan haastattelussa. Bordas toimi vuosina 2010-2014 Sandro Rosellin alaisuudessa Barcan johtotehtävissä ja jatkoi sen jälkeen Josep Maria Bartomeun joukkueessa vielä kuusi vuotta, kunnes Bartomeu johtokuntineen jätti paikkansa tänä syksynä.

Jo eilen kerroimme siitä, kuinka Barcelona jätti hankkimatta Kylian Mbappén, vaikka tämä olisi ollut saatavilla 100 miljoonan euron hintaan. Hänen sijastaan Barcelona valitsi Ousmane Dembélén, jonka aika Barcelonassa on ollut kaikkea muuta kuin vakuuttava.

Samassa yhteydessä Bordas kertoi kuitenkin monesta muustakin Barcelonan ulottuvilla olleesta hankinnasta, joista seurajohto päätti luopua. Merkittävin heistä on epäilemättä norjalainen maalityki Erling Braut Håland, joka siirtyi viime tammikuussa Red Bull Salzburgista Borussia Dortmundiin.

– Minulle sanottiin, ettei Håland ollut Barcan mallin mukainen pelaaja. Ymmärrän, että Bartomeu kuunteli teknistä johtajaa, mutta on totta, että tällaiset pelaajat olisivat voineet tulla seuraan. Ei sitä tiedä, millaisen panoksen he olisivat voineet antaa, Bordas totesi suoraan.

Hålandin ohella Barcelona olisi voinut tavoitella myös Thibaut Courtois’ta ja Álvaro Morataa, mutta päätti kuitenkin toisin. Heistä oli erityisen kiinnostunut juuri Bordas, mutta yksin hän ei voinut asioista päättää.

Jordi Mestre sanoi eräässä haastattelussa, että on seurajohtajia, jotka kokevat olevansa teknisiä johtajia. Minä en koe niin, mutta pidän paljon jalkapallosta ja uskon ymmärtäväni jotain. Jos uskoin voivani auttaa, tein jotain, mutten koskaan toiminut omin päin.

– Ollessani yhteydessä Courtois’n hankinnasta puhuin asiasta Rosellin kanssa. Hän sanoi, että jos voimme tehdä jotain, teemme. Zubi (silloinen tekninen johtaja Andoni Zubizarreta) halusi hankkia (Marc-André) Ter Stegenin, koska arvelimme hänen olevan maailman paras.

– Sitten seuraan saapui (apulaisvalmentaja) Juan Carlos Unzué, ja päätimmekin hankkia Claudio Bravon, myös mahtavan maalivahdin. Ehkä olisimme voineet kuitenkin hankkia sekä Courtois’n että Ter Stegenin, Bordas pohti.

Sekä Bravo että Ter Stegen saapuivat Barcelonaan vuonna 2014. Samana kesänä Thibaut Courtois palasi Chelseaan kolmen Atlético Madridissa viettämänsä lainavuoden jälkeen.

Álvaro Morata olisi Bordasin mielestä ollut hyvä back-up Luis Suárezille, mutta sekään hankinta ei toteutunut.

– Minä ajattelin, että Suárez olisi tarvinnut hyvän varamiehen viimeisille vuosilleen, eikä sitä paikkaa moni pystynyt täyttämään. Yksi hyvä vaihtoehto oli Morata, joka halusi lähteä Chelseasta. Puhuin asiasta Bartomeun kanssa ja hän sanoi pitävänsä Moratasta paljon.

– Aloin valmistella Moratan hankintaa, ja totta puhuen oli mahdollista saada hänet lainalle. Tekninen johto ei kuitenkaan arvostanut häntä ja päätti hankkia Kevin-Prince Boatengin.

Bordasin suositukset eivät jääneet tähänkään, vaan hän suositteli seurajohdolle monia muitakin pelaajia ja taustahenkilöitä.

[readmore from=Barcelona]

– Olen suositellut paljon muitakin hankintoja. Hålandia, Manchester Cityyn siirtynyttä Ferran Torresia, 20 miljoonalla saatavilla ollutta Dani Olmoa.

– Olisin voinut myös tuoda seuraan (Sevillan urheilujohtaja) Monchin yhdessä Jordi Cruijffin ja Thierry Henryn kanssa. Monchista olisi tullut pelaajahankinnoista vastaava tekninen johtaja, Jordi olisi vastannut akatemiatoiminnasta ja Henry olisi muodostanut linkin pelaajistoon. Olin järjestellyt kaiken, mutta sitten tekniseksi johtajaksi tuli Pep Segura, ja kaikki muuttui.

Bordas myöntää haastattelussaan, että Barcelonan on ollut vaikeaa löytää toimintaansa linjakkuutta, sillä seurassa on ollut kymmenen vuoden aikana peräti viisi eri teknistä johtajaa.