Barcelonassa on myllertänyt viime vuosina. Seura ei ole menestynyt enää 2010-luvun alun tapaan. Epävarmuus näkyy esimerkiksi siinä, että viimeisen vuoden sisään seurassa on ollut kolme eri valmentajaa.

Neymarin lähdön jälkeen seura on ostanut isolla summalla pelaajia (muun muassa Philippe Coutinhon, Ousmane Dembélén ja Antoine Griezmannin), jotka eivät ole täysin sopeutuneet joukkueeseen. Raskaat tappiot mestarien liigassa AS Romaa, Liverpoolia ja viime vuonna Bayern Müncheniä vastaan ovat iskeneet raskaasti perinteikkääseen seuraan.

Seuran sekoilu siirtomarkkinoilla, huhut edellisen puheenjohtajan Josep Maria Bartomeun kytköksistä pelaajiin kohdistuvista sosiaalisen median likakampanjoista sekä heikko menestys ajoivat melkein Katalonian kultakimpaleen Lionel Messin ulos seurasta. Seura on myös isoissa talousvaikeuksissa, osin koronapandemiastakin johtuen.

Edellinen presidentti Bartomeu erosi lokakuun lopussa häntä vastaan puuhatun epäluottamusäänestyksen lähestyessä. Presidenttipeli käy paraikaa kuumana Kataloniassa, sillä seuraava presidentti valitaan tammikuun 24. päivä.

Äänestysprosessi

FC Barcelonan omistavat seuran jäsenet, sociot. Tulevissa vaaleissa ehdokkaat taistelevat siis jäsentensä äänistä. Jäseniä on virallisesti noin 140 000, joista noin 40 000 on yli 60-vuotiaita. Suurin osa jäsenistä on katalonialaisia, mutta jäseniä löytyy myös ympäri maailmaa. Nykyisen äänestysprosessin mukaisesti äänet pitää käydä antamassa paikan päällä. Äänestyspisteitä on ympäri Barcelonaa ja Kataloniaa, mutta myös muun muassa Madridissa, Sevillassa ja Mallorcalla.

Ehdokkailla on aikaa kerätä 23.12.2020-11.1.2021 välille ulottuvalla ajanjaksolla vähintään 2 257 allekirjoitusta, jotta he pääsevät viralliseksi ehdokkaaksi vaaleihin. Lisäksi jokaisen ehdokkaan tulee esittää 120 miljoonaa euroa ”takuurahoja”, joilla hän osoittaa kykenevänsä hoitamaan ison seuran taloutta.

Edellä mainittujen ehtojen täytyttyä ehdokkaat pääsevät kampanjoimaan virallisesti 15.-22.1. Vaalit ovat sunnuntaina 24.1. Seuran puheenjohtajavaaliin on ilmoittautunut yhdeksän ehdokasta. Ennakkosuosikkeja vaaleissa ovat Victor Font ja Joan Laporta. Alla seuraa esittely kaikista ehdokkaista.

Víctor Font

Victor Font on katalonialainen liikemies, joka on ollut mukana perustamassa Delta Partners -nimistä yritystä (toimii it- ja telekommunikaatioalalla). Hän on erittäin menestynyt ja arvostettu liikemies, joka aloitti kampanjansa näihin vaaleihin jo vuonna 2015.

Fontin kampanja kulkee nimellä ”Sí al futur” (Kyllä tulevaisuudelle). Hän avaa omia suunnitelmiaan todella avoimesti omalla verkkosivullaan ja on kampanjoinut ehdokkuutensa puolesta jo vuosia.

Tärkeä osa Fontin ydinajatusta on tuoda seuran johtoryhmään ja hallintoon eri osa-alueiden ammattilaisia perinteisten poliitikkojen ja liikemiesten sijaan. Hän puhuu vahvasti esimerkiksi Xavin ja muiden entisten pelaajien tuomisesta takaisin seuran valmennukseen ja vastuutehtäviin. Muihin suunnitelmiin kuuluu muun muassa La Masian loiston palauttaminen, sähköisen äänestyksen mahdollisuuden lisäämisen ja presidentin valtakauden lyhentäminen kuudesta vuodesta neljään vuoteen.

Joan Laporta

Laporta on lakimies, poliitikko ja entinen seurapresidentti, jonka aikakaudella Barcelona eli isoimpia aikojaan. Hänen aiempi vaalilupauksensa oli tuoda David Beckham seuraan. Kun tämä siirto epäonnistui, seura osti Ronaldinhon sekä nosti myöhemmin useita La Masian kasvatteja edustusjoukkueeseen.

Valmentajina Laportan aikakaudella toimivat entiset pelaajat Frank Rijkaard ja Pep Guardiola. Laporta sai menestyksestään huolimatta myös soraääniä aiemmista kausistaan. Häntä kuvailtiin usein vallanhimoiseksi ja autoritääriseksi.

Laportan kampanja on nimeltään ”Estimem el Barca” (rakastamme Barcelonaa). Kampanjan ytimessä on La Masian loiston palauttaminen sloganilla ”you will never walk alone”. La Masiasta tehdään suorituskyvyn ja urheilun pyhättö, jossa urheilijoita kohdellaan yksilönä. Lisäksi Laportan tiimin tavoitteena on kasvattaa naisten joukkueiden samaa huomiota ja ottaa huomioon kaikki eri urheilulajit FC Barcelonan alla.

Jordi Farré

Farré oli Bartomeun epäluottamusäänestystä ajaneen kampanjan virallinen aloittaja. Tuon kampanjan lopputuloksena Bartomeu lopulta erosikin.

Farré on luvannut kannattajilleen muun muassa Barca-tatuointeja ja pizzaa vastineeksi hänen äänestämisestään. Farré on ehdolla pestiin nyt toista kertaa. Ensimmäisellä kerralla vuonna 2015 hän ei saanut tarpeeksi kannatusta virallista ehdokkuutta varten.

Farré on taustaltaan liikemies. Hänen kampanjansa nimi on ”La Gran Remuntada” (suuri paluu,) joka viittaa Barcelonan 6-1 -voittoon PSG:stä Mestareiden liigassa muutama vuosi sitten. Hänen ideoihinsa kuuluu muun muassa Neymarin tuominen takaisin joukkueeseen.

Farrén suunnitelmissa on järjestellä Barcelonan velka uudelleen, jotta seura saisi tehtyä uusia hankintoja, ja Barcelonan stadionin uusimishanke ”Espai Barca” saisi jatkua. Farré on jo ollut kohun keskiössä, koska hänen huhuttiin keränneen Bartomeun erokampanjassa yksityistä tietoa Barcelonan jäsenistä. Tästä ei kuitenkaan tullut tarkkaa selvyyttä koskaan julkisuuteen.

Toni Freixa

Toni Freixa on ollut FC Barcelonan ytimessä jo vuosia. Hän kuului kolmen edellisen seurapresidentin johtoryhmiin. Freixaa on tituleerattu edellisten hallintojen jatkeeksi, koska hän on aina tukenut vahvasti edellisiä presidenttejä johtoryhmissään.

Freixa oli ehdolla myös 2015 vaaleissa, mutta tuolloin hän sai ehdokkaista kaikkein vähiten ääniä. Freixa on esiintynyt usein katalonialaisissa televisio- ja radio-ohjelmissa. Freixan kampanja on nimeltään ”Fidels al Barca” (Uskollinen Barcelonalle). Hänen vaalilupauksiinsa kuuluu La Masian palauttaminen loistoonsa, sekä luotto nykyiseen valmentajaan Ronald Koemaniin. Hän myös korostaa omaa kokemustaan seuran ytimessä vuosien ajan.

Agustí Benedito

Teollisuuden alalla toimiva Agustí Benedito on ehdolla jo kolmatta kertaa. Vuonna 2010 hän oli vaaleissa toinen häviten Sandro Rosellille. Vuonna 2015 hän jäi kolmanneksi Bartomeun ja Laportan jälkeen.

Benedito yritti vuonna 2017 syrjäyttää Bartomeun vallasta järjestämällä epäluottamusäänestyksen puheenjohtajaa kohtaan, mutta tuolloin kampanja ei saanut tarpeeksi allekirjoituksia äänestystä varten.

Benedito tunnetaan suorista mielipiteistään, joita hän antaa usein eri medioille. Vuoden 2015 vaaleissa hänen kampanjaansa sponsoroi epäsuorasti paikallinen energiajuoma-brändi. Se johti lakihaasteeseen Red Bullin kanssa, eikä energiajuoma loppujen lopuksi päässyt koskaan edes markkinoille.

Kampanjaansa Benedito luotsaa otsikolla ”Ara Barca, Ara Benedito” (Nyt barcelona, nyt Benedito). Hänen kampanjansa teemoja ovat ”cruyffismin” takaisin tuominen ja Koemanin jatko. Hän on myös kritisoinut Espai Barcaa eli Barcelonan stadionin laajennushankketta, ja aikoo tehdä kokonaan uuden rakennushankkeen.

Lluís Fernàndez

Kampanja kulkee nimellä ”Passio, Seny i Planter” (Intohimo, Viisaus ja usko nuorisoon). Lluís Fernàndez on ulkopuolinen ehdokas verrattuna muihin. Hänellä ei ole laajoja kytköksiä seuraan ja hänen istumapaikkansa stadionilla on kaukana VIP-tiloista ”Gol Nordissa” tavallisten katsojien seassa.

Fernándezin kampanjaan kuuluu La Masian loiston palauttaminen tuomalla entisen valmentajan ja koordinaattorin Albert Benaigesin takaisin seuraan. Lisäksi hän haluaisi nostaa Barcelonan B-joukkueen taustalla ja pitkään seurassa olleen hyvää työtä tehneen Francisco Javier García Pimientan tulevaisuudessa edustusjoukkueen valmentajaksi.

Pere Riera

Pere Riera on ehdokkaista tuntemattomin. ”Transparencia i Joc Net” (läpinäkyvyys ja reilu peli) -kampanjallaan mukana oleva Riera on käynyt katsomassa pelejä lapsesta asti, ja yksi hänen lapsistaankin on pelannut La Masiassa. Hän asettui omien sanojensa mukaan ehdolle ystäviensä ja seuran jäsenten pyynnöstä.

Rieran kampanjan kärkiin kuuluu La Masian loiston palauttaminen, Ronald Koemaniin luottaminen ja seuran velan maksujärjestely pidemmälle ajanjaksolle. Se vapauttaisi liikkumavaraa tehdä päätöksiä ripeämmin. Hän on myös luvannut eräässä haastattelussa, että hänellä olisi jo valmiina paitasponsori, joka maksaisi seuralle 250 miljoonaa euroa.

Emili Rousaud

Emili Rousaud on yksi Bartomeun hallinnon johtoryhmän jäsenistä. Hän eteni jopa yhdeksi seuran varapresidentiksi. Hän ei kuitenkaan ollut varapresidentin virassa pitkään, sillä hän erosi virasta kolmen kuukauden jälkeen ”Barca-gaten” eli väitetyn pelaajien lokakampanjan jälkeen.

Rousaudista oli alun perin kaavailtu edellisen seurapresidentin Josep Maria Bartomeun virallista jatkajaehdokasta, mutta asia muuttui hänen eronsa yhteydessä. Rousaud on 400 miljoonan euron yrityksen vetäjä, ja hän pitääkin vahvuutenaan menestystään liikemiehenä. Tämä näkyy hänen kampanjasloganissaan ”Els Millors, al Barca” (Paras Barcelonassa).

Rousaud on kertonut, että hänellä on ”alan paras jalkapallojohtaja” mukana kampanjassaan – henkilöä kuitenkaan nimeämättä. Lisäksi hän on ehdottanut, että Camp Nou tulisi nimetä Leo Messin mukaan.

Xavi Vilajoana

Xavi Vilajoana on kolmas kandidaatti edellisen seurapresidentin hallinnosta. Hän oli Bartomeun hallinnossa mukana ihan loppuun asti, joten hänen ei tarvitse vaaleissa esittää 120 miljoonan takuurahaa.

Vilajoana on lisäksi ainoa ehdokas, joka on ollut seurassa mukana sekä pelaajana että hallinnossa. Hänen vaalisloganinsa on ”Futur amb ADN Barca” (tulevaisuus Barcelonan dna:lla). Hänen kampanjalupauksiinsasa kuuluu edustusjoukkue, jossa on vähintään 50 % La Masian kasvattamia pelaajia. Lisäksi hän varaisi johtoryhmään yhden paikan seuran valitsemalle sociolle, sekä yhden entiselle pelaajalle. Lisäksi hänen mukaansa pelaajien palkat eivät saisi koskaan ylittää 50% seuran liikevaihdosta.

Kuten huomaamme, suosituin teema ehdokkailla on La Masian palauttaminen loistoon, joka oli yksi Johan Cruyffin seuraan ideoimia ydinajatuksia. Kisa alkaa kuumenemaan lähipäivinä, kun ehdokkaat pääsevät keräämään riittävää äänimäärää vaaleihin.

Tulemme siis näkemään varmasti nimen jos toisenkin sekä siirtohuhuissa, että seuran taustalle valmentajasta johtoryhmän jäsenistöön. Kuka tahansa presidenteistä valitaan, on hänellä edessään valtava tehtävä taloudellisen epävakauden ja menestyvän urheiluprojektin ratkaisemisessa.