Vajaa vuorokausi sitten se tapahtui: Yli 20 vuotta Barcelonaa edustaneesta Lionel Messistä tuli vapaa agentti. Sopimus Barcelonan kanssa päättyi, eikä uutta saatu allekirjoitettua ennen sen umpeutumista.

Näin Messi voisi hyvin helposti allekirjoittaa sopimuksen minkä tahansa muun seuran kanssa, ja on saanut teoriassa näiden kanssa vapaasti neuvotellakin jo vuodenvaihteesta lähtien.

Barcelonassa on kuitenkin koko ajan uskottu Messin jatkoon seurassa – ainakin siitä lähtien, kun seuraa jo vuosina 2003-2010 johtanut Joan Laporta valitttiin uudestaan puheenjohtajaksi.

– Tiedän, että Leo haluaa jäädä. Asiat sujuvat hyvin ja teemme kaiken voitavamme, jotta hän jäisi tänne, Laporta totesi El Transistor -ohjelman haastattelussa.

– Sopimus täytyy hoitaa Financial Fair Play -raamien mukaan. Versioita on monia ja me pohdimme niitä kaikkia. Haluaisin sanoa tällä hetkellä, että Leo jää, mutta en vielä voi, sillä prosessi parhaan ratkaisun löytämiseksi on kesken. Asiat etenevät kuitenkin hyvin ja kyse on periaatteessa Financial Fair Playsta.

Sportin mukaan Laporta matkustaa perjantaina Madridiin, jossa hän tapaa La Ligan puheenjohtajan Javier Tebasin. Laporta yrittää vakuuttaa Tebasin siitä, että Messin jatkosopimus mahtuu Financial Fair Playn raameihin. Koronakriisi on vaikuttanut Barcelonan tuloihin tuntuvasti ja siksi seuran on pakko leikata rajusti palkkabudjettiaan. Joidenkin lähteiden mukaan jopa 200 miljoonalla eurolla.

Marcan toimittajan Ramón Álvarez de Monin mukaan kyse on periaatteessa kahdesta merkittävästä ongelmasta, jotka molemmat kulminoituvat Barcelonan kaavailemaan sopimusmalliin.

Jo pitkään on huhuttu, että Barcelona tekisi Messin kanssa varsin luovan, mutta pitkän sopimuksen. Sen mukaan Messi pelaisi ensimmäiset kaksi vuotta Barcelonassa – huomattavasti alennetulla palkalla – sitten kaksi-kolme vuotta MLS:ää Miamissa, ja niiden jälkeen hän palaisi takaisin töihin Barcelonan organisaatioon, mutta ei enää kentälle. Sopimus olisi yhteensä kymmenvuotinen. Siitä voi lukea lisää täältä.

Mutkaton tämä malli ei kuitenkaan ole, kahdesta syystä. Ensimmäinen liittyy juurikin Financial Fair Playhin. Álvarez de Monin mukaan ei ole täysin kyseenalaistamatonta, että Barcelonan Messille maksamat palkkiot voidaan jakaa monelle vuodelle näin, vaikka hän pelaisi seurassa vain kaksi vuotta. Tämä voisi näyttää Financial Fair Playn valossa arveluttavalta, ja juuri tästä Laporta ja Tebas kaiketi perjantaina keskustelevatkin.

[readmore from=Messi-Lionel]

Toinen ongelma liittyy Messin vanhoihin huoliin verottajan kanssa. Messi on saanut aiemmin oikeudelta tuomion veropetoksesta, ja hän haluaa olla täysin varma siitä, ettei mitään epäselvyyksiä tällä kertaa syntyisi. Jos Messi tuomittaisiin toistamiseen veropetoksesta, odottaisi häntä Álvarezin mukaan vankilareissu.

Se, että Messi saisi kolmen vuoden ajan palkkaa Barcelonalta, vaikka hän pelaisi ja asuisi Yhdysvalloissa, ei välttämättä näyttäisi verottajan silmissä hyvältä. Messi ei halua mitään riskiä ottaa, joten on mahdollista, ettei Barcelonan kuvio pitkästä sopimuksesta tällaisella ”säästöratkaisulla” tulisi onnistumaan.

Lähteet: AS ja Marca