Näin onnistui Real Madridin ällistyttävä pandemia-ajan palkkakattopomppu – ”Madridilla on varaa hankkia sekä Mbappé että Håland”
Tavallisesti La Ligan yhdessä seurojensa kanssa määrittelemissä palkkakattotaulukoissa esiintyy vain verrattain pieniä heilahteluja edelliskauden lukemiin verrattuna. Tämä kausi muodostaa kuitenkin merkittävän poikkeuksen. Kerroimme La Ligan uusista seurakohtaisista palkkakatoista keskiviikkona, ja niissä esiintyvät muutokset lienevät suurella todennäköisyydellä suurempia kuin koskaan ennen.
Päähuomio keskittyi ymmärrettävästi siihen, kuinka rajusti Barcelonan palkkakatto on tullut alaspäin. Kun vielä edellisellä kaudella Barcelonan palkkakatto oli sarjan toiseksi suurin, 347 miljoonaa euroa, on se nyt pudonnut listan seitsemänneksi. Uusi palkkakatto on vain 97 miljoonaa euroa, eli 250 miljoonaa euroa aiempaa vähemmän. Pudotusta on tullut vuodessa noin 72 prosenttia.
Lukema asettuu uomiinsa, kun huomioidaan, että toinen La Liga -jättiläinen, verivihollinen Real Madrid voi maksaa palkkakaton puitteissa palkkoja peräti 7,6 kertaa Barcelonaa enemmän. Palkkakattolistaus paljastikin Barcelonan taloudellisen kriisitilanteen tavallaan vieläkin räikeämmin kuin mikään aiemmin esitetty katastrofilukema. Juuri tästä johtuen Barcelonan on ollut pakko myydä kallispalkkaisia pelaajiaan, neuvotella kapteeniston isoista palkanalennuksista ja ennen kaikkea luopua Lionel Messistä.
Mikään suoranainen rangaistus La Ligan taholta palkkakaton romahduttaminen ei ole, sillä palkkarajaa esittää kukin seura itse omiin tuloihinsa ja menoihinsa perustuen. La Liga vain vahvistaa seurojen esittämät luvut – tai esittää niihin muutoksia. Palkkakattojärjestelmän tarkoitus on estää seuroja ylivelkaantumasta ja ajautumasta konkurssiin – ja juuri ylivelkaantuminen on ollut aiemmin jalkapallomaailman parhaita palkkoja maksaneen Barcelonan keskeinen ongelma.
Muitakin yllätyksiä ja isoja muutoksia listalla nähtiin. Atlético Madridin palkkakatto laski 46 miljoonalla eurolla, ja sen oli tälläkin kertaa tyytyminen kolmospaikkaan (uusi palkkakatto 171 miljoonaa). Nyt edelle ei tosin kiilannut enää Barcelona, vaan kakkoseksi noussut Sevilla, jonka palkkakatto nousi 17 miljoonaa euroa tasan 200 miljoonaan. Vahvaa nousua tekivät myös muun muassa Villarreal, Real Sociedad ja Espanyol. Perinteikkään Valencian jääminen taulukon viimeiseksi 30 miljoonalla eurolla oli käänteisesti huomionarvoinen asia.
Keskitytään tässä jutussa kuitenkin nyt ennen muuta palkkakattolistauksen hämmästyttävän ylivoimaiseen ykköseen Real Madridiin. Real Madridin uusi palkkakatto 739 miljoonaa on yli 3,5 kertaa enemmän kuin lähimmällä uhkaajalla Sevillalla ja selvästi enemmän kuin sijoille 2-6 yltäneillä joukkueilla yhteensä.
Häntäpäästä luettuna tarvitaan taulukon kaikki 14 viimeistä joukkuetta, jotta ylletään yhteensä samaan lukemaan kuin Real Madrid yksin. Real Madridin palkkakatto vastaa yksin lähes kolmasosaa (32,6%) koko sarjan yhteenlasketusta palkkakatosta.
Häkellyttävimmän Real Madridin tempusta tekee se, että se onnistui nostamaan palkkakattoaan huimat 266 miljoonaa euroa – keskellä koronapandemiaa.
Näin palkkakattopomppu onnistui
Real Madridin palkkakattoloikan takana on monta selittävää tekijää. Yksi tärkeimmistä on tietenkin se, että se vietti kauden 2020-2021 kaksi siirtoikkunaa ilman ainuttakaan tehtyä pelaajahankintaa. Samaan aikaan pelaajamyynneistä ja lainakorvauksista kassaan kilahti 103,5 miljoonaa euroa.
Tälle kaudelle Real Madrid teki yhden sijoituksenkin, kun se hankki Rennesistä huippulupaavan Eduardo Camavingan 31 miljoonan euron siirtosummalla. Silti siirtosaldo jäi tänä kesänäkin 47 miljoonaa euroa plussan puolelle, kun Raphaël Varane myytiin Manchester Unitediin, Martin Ødegaard Arsenaliin ja Brahim Díaz lainattiin AC Milaniin.
Real Madrid on myös keventänyt palkkarakennettaan joukkueen kalleimmasta päästä. Iso merkitys oli jo Cristiano Ronaldon lähdöllä vuonna 2018, ja tänä kesänä palkkalistalta poistuivat kapteeni Sergio Ramosin tuntuvat ansiot.
Vaikka kaikista lainapelaajista ei merkittävää lainakorvausta saadakaan, näkyy palkkakaton nousussa sekin, että lainaseura maksaa tavallisesti pelaajan palkan. Näin Real Madridin palkkakaton alle syntyy automaattisesti uutta tilaa. Tällä kaudella Real Madridin sopimuspelaajista viisi pelaa lainalla muissa seuroissa.
Lisäksi Real Madridin pelaajisto suostui palkkojen alennuksiin koronakriisin puristuksessa. Kaikki tämä on saatellut sen kadehdittavaan tilanteeseen Euroopan suurseurojen joukossa.
– Real Madridin taloudenpito pandemian aikana on ollut erinomaista. Kun lasketaan yhteen kausien 2019-2020 ja 2020-2021 tulokset, voittoa on tullut miljoona euroa. Real Madrid on onnistunut tasapainottamaan menot ja tulot siten, ettei se tehnyt (pandemian aikanakaan) tappiota, Juan Guerra La Ligan johdosta kommentoi.
Sen lisäksi, että Real Madrid on saanut pelaajamyynneillä kassaansa lisää rahaa, se ei ole ylittänyt palkkakattoaan viimeisten kausien aikana, kuten monet muut seurat, vaan on pystynyt säästämään varoja. Real Madrid on myös laatinut budjettinsa hyvin maltillisesti. Viime vuoden budjettiinsa Real Madrid laski tulot sen mukaan, että se etenisi Mestarien liigan neljännesvälieriin eli 16 parhaan joukkoon. Kun se ylsikin ”odotusten vastaisesti” välieriin, oli tuottokin budjetoitua suurempi.
– Madridilla on riittävästi rahaa hankkiakseen sekä Kylian Mbappén että Erling Braut Hålandin, La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas kommentoi äskettäin.
Palkkakattonumeroita ajatellen Tebasin viesti oli mitä varmimmin paikkaansa pitävä. Samaan aikaan kuin Camp Noulla kiristetään vyötä yhtä tiukemmalle, on Real Madridilla aidosti varaa toteuttaa yksi jos toinenkin galactico-hankinta. Juuri nyt näyttää siltä, että jos mestaruudet ratkaistaisiin vain rahalla, olisi La Ligassa edessä lähivuosina Real Madridin dynastia. Mutta onneksi pelit silti ratkotaan kentällä eikä pankkiholveissa.
[readmore from=Real-Madrid]
Mikä hurjinta, odotettavissa on, että Real Madridin palkkakatto tulee vain nousemaan kaudelle 2022-2023, jolloin sen odotetaan värväävän Kylian Mbappén siirtokorvauksettomalla siirrolla PSG:stä. Kuluvan kauden jälkeen ruodusta kun uskotaan poistuvan 30 miljoonaa euroa bruttona ansaitsevan Gareth Balen, 16 miljoonaa tienaavan Marcelon ja 14 miljoonan palkkaa nauttivan Iscon. Kaikkien sopimus päättyy tämän kauden jälkeen.
Kaudella 2019-2020 Real Madridin palkkakatto oli 641 miljoonaa, mutta lopulta sen todelliset palkkakulut olivat vain 524 miljoonaa. Todennäköisesti tälläkään kaudella se ei koko palkkabudjettiaan käytä, joten sekin antaa lisää pelivaraa ensi kaudelle. Palkkakaton alle lasketaan kaikkien edustusjoukkueen, reservijoukkueen ja juniorijoukkueiden pelaajien ja valmentajien bruttoansiot ja bonuspalkkiot.
Lähde: AS
Voita kaksi VIP-pakettia koripallon EM-kisoihin!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa kaksi VIP-pakettia koripallon EM-kisoihin 2025 Tampereelle!
-
- VIP-pakettiin sisältyy:
- otteluliput Suomen otteluun parhailta paikoilta
- korkeatasoinen ruokailu
- oma nimetty pöytä ennen ottelua, puoliajalla ja ottelun jälkeen
- majoitus Sokos Hotel Ilveksessä
- VIP-pakettiin sisältyy:
-
- Leo Messi nostaa hattua Hansi Flickille ja Barcelonan nuorille pelaajille: ”Kun heille annetaan mahdollisuus…”
- Lamine Yamal edelleen loukkaantuneena – ei pelaa viikonloppuna
- João Cancelo kommentoi aikaansa Barcelonassa: ”Pepe sanoi, että minun on pelattava Real Madridissa, mutta…”
- Real Madridin tähtäimessä oleva Xabi Alonso tekee päätöksen tulevaisuudestaan keväällä
- Real Madridin tarkkailemalla Pedro Porrolla valtava hintalappu
- Barcelona haluaa myydä – Andreas Christensen ei halua lähteä
- Sport: Barcelona palaa talvella Camp Noulle
- Xavi herätti Inter Miamin kiinnostuksen – mahdollisuus ei houkuta luotsia
- Vitor Roque kommentoi aikaansa Barcelonassa: ”Minulla ei ollut aikaa sopeutua”
- Real Madrid tarkkailee Bundesliigan tähtipuolustajaa
- Sport: Barcelona palaa talvella Camp Noulle
- Real Madridin tähtäimessä oleva Xabi Alonso tekee päätöksen tulevaisuudestaan keväällä
- Real Madridin tarkkailemalla Pedro Porrolla valtava hintalappu
- Barcelona haluaa myydä – Andreas Christensen ei halua lähteä
- Barcelonasta vahvistettiin: Lamine Yamalista tehtiin 200 miljoonan euron tarjous
- Fernando Torres hylkäsi valmennusroolin espanjalaisseurasta
- Vitor Roque kommentoi aikaansa Barcelonassa: ”Minulla ei ollut aikaa sopeutua”
- Real Madrid -pelaajalla hurja tehoilta maajoukkueessa
- Himoittu hyökkääjä täräytti suoraan: ”Unelmoin Barcelonassa pelaamisesta”
- Xavi herätti Inter Miamin kiinnostuksen – mahdollisuus ei houkuta luotsia