La Ligan putoamistaisteluun voidaan povata vuosittain useampia seuroja. Tällä hetkellä arvioimme, että alempi sarjataso kutsuu Espanyolia, Real Valladolidia ja Las Palmasia.

Espanyol – taso ei millään riitä

Espanyolin organisaatio on ollut tuuliajolla jo vuosien ajan. 

Espanyol kuuluu La Ligan perinteisiin keskikastin seuroihin, mutta viime vuosina seuralla on ollut merkittäviä vaikeuksia pysyä pääsarjatasolla. 

Edellisestä neljästä kaudesta kaksi on sujunut Segundassa, mitä voi pitää jopa ennenkuulumattomana. Espanyol ehti pelata 27 peräkkäistä kautta La Ligassa ennen kuin se putosi Segundaan kesällä 2020. Vain vuotta aiemmin se oli sijoittunut komeasti seitsemänneksi La Ligassa ja pelasi Eurooppa-liigan pudotuspeleissä kaudella 2019-20.

Segundassa pelatessaan Espanyolilla oli vain yksi tavoite, ja se oli nousta mahdollisimman pian takaisin pääsarjaan. 

Se onnistui viime kaudella. Espanyol sijoittui lopulta neljänneksi Segundassa ja osallistui nousukarsintoihin. Nousukarsintojen välierissä Sporting kaatui yhteismaalein 1-0, vaikka Espanyol sai punaisen kortin kummassakin osaottelussa. Nousukarsintafinaalissa Espanyol voitti Real Oviedon yhteismaalein 2-1, vaikka hävisi avausosan 0-1.

Espanyolin viime kausi päättyi juhliin ja pitch invasioniin, mutta alkavalla kaudella juhlat jäänevät vähiin. Kuva: All Over Press

Espanyolin päävalmentaja Manolo González on mielenkiintoinen tapaus. Espanyol nosti B-joukkuettaan valmentaneen Gonzálezin edustusjoukkueen peräsimeen keväällä. Espanyol oli tuolloin etenkin tuloksellisesti heikossa iskussa ja päätyi antamaan potkut silloiselle päävalmentajalleen Luis Miguel Ramisille. Gonzálezin alaisuudessa tulokset paranivat jonkin verran, eikä joukkue hävinnyt ainuttakaan sarjaottelua, mutta toisaalta pelasi jatkuvasti tasapelejä Segundassa. 

González onnistui nostamaan Espanyolin takaisin pääsarjaan, mutta seurajohto oli jo päättänyt, ettei tarjoa luotsille uutta sopimusta. Espanyol etsi uutta päävalmentajaa kesäkuussa. Sopivaa vaihtoehtoa ei lopulta löytynyt ja seurajohto päätti muuttaa mielipidettään ja antoi Gonzálezille yksivuotisen jatkosopimuksen.

Espanyolilla on joukkueessaan useita La Ligassa tasonsa todistaneita pelaajia. 

Tolppien välissä pelaa aikoinaan Alavésissa ihastuttanut Fernando Pacheco, joka pelasi valtaosan viime kaudesta joukkueen ykkösvahtina. Pacheco menetti ykkösvahdin paikan loppukaudella Espanyolin omalle kasvatille Joan Garcíalle. Topparikolmikko Fernando CaleroSergi GómezLeandro Cabrera oli hyvin laadukas Segundaan, mutta jää nähtäväksi, miten varsinkin Cabrera pärjää La Ligassa vuonna 2024. Konkarilla oli jo aikoinaan merkittäviä vaikeuksia pääsarjatasolla hitautensa vuoksi.

Monet yllättyivät, kun Pere Milla siirtyi viime kesänä sarjatasoa alemmas Segundaan, vaikka alla oli muutama varsin hyvä kausi La Ligassa. Milla kuuluu Espanyolin ehdottomiin avainpelaajiin ja kantaa suurta vastuuta joukkueen hyökkäyspelaamisesta alkavalla kaudella.

Espanyol koki suuren menetyksen heinäkuussa, kun joukkueen ykköskärki Martin Braithwaite purki sopimuksensa. Braithwaite, 33, iski viime kaudella komeat 22 maalia ja oli nostamassa Espanyolin takaisin La Ligaan. Tanskalaiskärjen matka jatkui Brasilian pääsarjaan. Braithwaiten saappaisiin lainattiin Tottenhamista 20-vuotias Alejo Véliz, joka pelasi viime keväänä lainalla Sevillassa kuusi ottelua ilman tehoja.

Muista hankinnoista mainittakoon oikea pakki Álvaro Tejero, joka saapui seuraan ilmaiseksi Eibarista. Tshekki Alex Král puolestaan lainattiin Union Berlinistä vahvistamaan keskikentän pohjaa, ja Carlos Romero lainattiin Villarrealista vasemman pakin tontille.

Espanyolin pelaajamateriaali ei päätä huimaa ja seuran on hankittava vahvistuksia käytännössä jokaiselle pelipaikalle, jos se meinaa taistella tosissaan sarjapaikastaan. Nykyisellä pelaajamateriaalilla edessä on selvä putoaminen takaisin toiselle sarjatasolle.

SIJOITUSARVIO: 20:s

Espanyol taistelee läpi kauden putoamista vastaan. Kesän siirtoikkunan loppuhetket ratkaisevat, saako Espanyol tarpeeksi laadukkaan joukkueen jalkeille. Tällä hetkellä taso on riittämätön La Ligaan ja joukkue pudonnee takaisin Segundaan.

Valladolid – maalintekijä puuttuu

Valladolidista on muodostunut viime vuosina todellinen hissiseura. Viimeiseen kymmeneen vuoteen se on pelannut viisi vuotta niin La Ligassa kuin Segundassakin. Edellinen stintti korkeimmalla sarjatasolla päättyi putoamiseen, kun Valladolid jäi pisteen päähän säilymisestä keväällä 2023.

Valladolidin omistaja Ronaldo on saanut ajoittain huomattavaa kritiikkiä kannattajilta muun muassa siitä, ettei seura ole vaikuttanut järin kunnianhimoiselta siirtomarkkinoilla. Kannattajat ovat olleet pettyneitä siihen, miten Valladolid on käyttäytynyt siirtomarkkinoilla. Avainpelaajia on myyty, mutta korvaavat hankinnat ovat epäonnistuneet jatkuvalla syötöllä. Ronaldo on tiettävästi halukas myymään Valladolidin, muttei ole toistaiseksi löytänyt tarpeeksi mielenkiintoista ostajaehdokasta.

Viime kausi lähti käyntiin surkeasti. Valladolid hävisi ensimmäisestä neljästä sarjaottelusta jopa kolme. Joukkueen päävalmentaja Paulo Pezzelano oli akuutin potku-uhan alla, mutta seurajohto päätti pitää uruguaylaisluotsin pestissään. Se osoittautui lopulta oikeaksi ratkaisuksi. Ronaldo toi Pezzelanon Cruzeiron päävalmentajan paikalta Valladolidiin keväällä 2023. Ronaldo omistaa Valladolidin lisäksi myös Cruzeiron.

Ronaldo on joutunut aika ajoin selittelemään medialle ja kannattajille toimiaan Valladolidin omistajana. Kuva: All Over Press

Heikkoa alkukautta seurasi viiden ottelun voittoputki ja Valladolid nousi samalla ennätystasaisessa sarjataulukossa nousukarsintapaikalle.

Talvi meni penkin alle. Joulu-helmikuussa kymmenestä ottelusta tuloksena oli vain kaksi voittoa, mutta Valladolidin onneksi muut suorat kilpailijat eivät kyenneet käyttämään surkeaa virettä hyväkseen. Valladolid pysyi sarjataulukossa kuudentena. 

Jos talvi oli vaikea, kevät oli yhtä juhlaa. Pezzelano oli kokeillut kauden mittaan useita formaatioita. Keväällä Pezzelano peluutti 4-3-3:sta ja se toden totta tuotti tulosta niin pelillisesti kuin tuloksellisesti. Valladolid pelasi maalis-toukokuussa jopa seitsemän peräkkäistä nollapeliä ja nappasi samalla vakuuttavan viiden ottelun voittoputken. Valladolid varmisti nousun toiseksi viimeisellä kierroksella ja sijoittui lopulta toiseksi Segundassa.

Valladolid onnistui tavoitteessaan, eli sarjanousussa, pitkälti laadukkaan puolustuspelaamisen vuoksi. Joukkue päästi 42 otteluun vain 36 maalia. Vain sarjan voittanut Leganés päästi vähemmän maaleja.

Valladolid on tehnyt peliliikkeitä kesän siirtomarkkinoilla, mutta joukkue tarvitsee edelleen useita hankintoja. Seura on toistaiseksi lunastanut lähinnä viime kaudella joukkueessa lainalla pelanneita pelaajia pysyvästi itselleen.

Muun muassa Getafesta ja Mallorcasta tuttu Amath Ndiaye siirtyi kahdella miljoonalla eurolla Valladolidiin. Laitahyökkääjä pelasi kevään lainalla kasvattajaseurassaan Valladolidissa. Amathin tapaan kevään Valladolidissa lainalla pelannut Stipe Biuk siirtyi noin neljällä miljoonalla eurolla pysyvästi Valladolidiin. Vasen laitahyökkääjä jäi varsin pienelle peliajalle viime kauden jälkimmäisellä puoliskolla.

Valladolid lunasti lainalla pelanneen keskikenttäpelaaja Víctor Meseguerin Granadasta kolmella miljoonalla eurolla. Kuuluu joukkueen luottopelaajiin. Raúl Moro tuo leveyttä laitahyökkääjäosastolle, muttei ole lähtökohtaisesti avauskokoonpanon pelaaja. Valenciasta lainattu toppari Eray Cömert on selvä vahvistus ja tuo kaivattua laatua puolustukseen. Sveitsin maajoukkuepelaaja pelasi viime kaudella lainalla Ranskan pääsarjassa.

Myyntipuolella Valladolid menetti keskikentältään pallovarman luottopelaajan Monchun, joka tahkosi viime kaudella 90-minuuttisen lähes jokaisessa ottelussa. Hänet kaupattin AEK Ateenaan vajaalla neljällä miljoonalla eurolla.

Pezzelanolla on käytössään etenkin laidalla huomattavasti juonikkuutta ja useita haastokykyisiä pelaajia, mutta kärjestä puuttuu puhdas maalintekijä. Keskikenttä on tasapaksu, eikä puolustuksesta löydy johtohahmoa. Ronaldon on syytä hankkia useampi laatupelaaja tai muuten kannattajien pinna palaa.

SIJOITUSARVIO: 19:s

Valladolid ei kykene edelleenkään pysymään La Ligassa ja hissiliike alaspäin Segundaan näyttää nykyisellä joukkueella todennäköiseltä. Ei olisi suuri yllätys, jos Ronaldo päätyisi myymään Valladolidin kauden aikana.

Las Palmas – ei huonoin, mutta ei silti riitä

Las Palmasin viime kausi oli monella tapaa sellainen, jonka kannattajat haluaisivat pikaisesti unohtaa säilymisestä huolimatta. 

Saarelaisten kausi oli täynnä alamäkiä ja vain ajoittaisia ylämäkiä. 

Las Palmas lähti sarjanousijana kauteen ainoana tavoitteenaan säilyttää sarjapaikkansa La Ligassa. Kausi alkoi viiden voitottoman ottelun putkella. Kuparinen saatiin rikki syyskuun lopussa, kun Granada kaatui jumbokamppailussa 1-0. Voitto piristi Las Palmasia, joka nappasi seuraavasta kuudesta ottelusta peräti neljä voittoa. Las Palmas haki vierasvoiton Villarrealista ja kaatoi kotikentällään Atléticon 2-1. 

Syyskausi sujui selvästi paremmin kuin kauden toinen puolisko. 

Kuvaavaa on se, että Las Palmas nappasi 70 prosenttia kauden voitoistaan joulukuun alkuun mennessä. Loppukausi oli yhtä kärsimystä niin pelillisesti kuin tuloksellisesti. Maalis-toukokuussa joukkue ajautui peräti kahdeksan ottelun tappioputkeen. Las Palmas teki tappioputken aikana vain yhden vaivaisen maalin. Putoamista vastaan taistelleet Celta ja Almería nappasivat täydet pistepotit Las Palmasista ja kannattajat alkoivat vaatia potkuja joukkuetta luotsanneelle Francisco Javier García Pimientalle

Kausi päättyi kolmeen tasapeliin ja lopulta Las Palmas sijoittui sarjassa 15. sijalle. Putoamisviivaan matkaa jäi seitsemän pistettä. Jos kausi olisi jatkunut kuukauden pidempään, saattaisi Las Palmas parhaillaan valmistautua kauteen Segundassa. 

Las Palmasin aurinko ei ole suoranaisesti paistanut joukkueelle viime aikoina. Kuva: All Over Press

Kauden jälkeen kävi selväksi, ettei García Pimienta jatka joukkueen päävalmentajana. Uutinen oli odotettu, sillä koko kevätkausi meni sen verran pahasti penkin alle, että kumpikin osapuoli tarvitsi täydellisen ulospuhalluksen. García Pimienta siirtyi astetta suurempiin ympyröihin Sevillan peräsimeen ja Las Palmas palkkasi Luis Miguel Carriónin uudeksi päävalmentajakseen.

Carrión valmensi viime kaudella Real Oviedoa ja oli nostaa seuran viimein takaisin La Ligaan, mutta nousu-unelma särkyi nousukarsintafinaalin jälkimmäisen osan loppuhetkillä. Carrión teki kuitenkin hienoa työtä Real Oviedossa ja sai ansaitusti mahdollisuuden Espanjan korkeimmalla sarjatasolla. 

Haaste on kuitenkin kova. Las Palmas lähtee toistamiseen pelaamaan sarjapaikastaan, eikä sen säilyttäminen ole tälläkään kertaa yksinkertaista. Las Palmas on ollut aktiivinen siirtomarkkinoilla ja pelaajia on sekä tullut että lähtenyt, mutta saapuneiden pelaajien taso herättää pienoisia kysymysmerkkejä. 

Viime kaudella joukkueen kakkosvahtina toiminut Aarón Escandell lähti Real Oviedoon. Las Palmas palkkasi korvaajaksi kokeneen Jasper Cillessenin. Palkkaus on mielenkiintoinen, sillä Cillessen tuntee La Ligan kuin omat taskunsa ja voi olla arvokas pelaaja sarjapaikastaan taistelevalle seuralle. Viime kauden ykkösvahti Álvaro Valles jättänee Las Palmasin kesän siirtoikkunan aikana. 

Viime kaudella Las Palmasin keskuspuolustuksessa loistanut Saúl Coco lähti 7,5 miljoonalla eurolla Torinoon. Cocon tilalle on hankittu ilmaiseksi Álex Muñoz Levantesta ja Scott McKenna Nottingham Forestista.

Las Palmas lunasti seurassa lainalla pelanneen Marvin Parkin kahdella miljoonalla eurolla Real Madridista. Park, 24, sai viime kaudella mukavasti vastuuta Pimientan alaisuudessa. Oikean laitahyökkääjän maalitili jäi kuitenkin avaamatta. Park korvaa Las Palmasista vapaana agenttina lähteneen Munir El-Haddadin.

1,5 miljoonalla eurolla Albacetestä hankittu Manu Fuster tuo leveyttä vasemmalle laidalle. Las Palmas lainasi myös Adnan Januzajn Sevillasta ja teki sopimuksen Jaime Matan kanssa, joka siirtyi seuraan vapaana agenttina. Mata pelasi edelliset vuodet Getafessa ja jäi lopulta yllättäen ilman jatkosopimustarjousta.

Toinen mielenkiintoinen kärkeen hankittu nimi on Skotlannin maajoukkueen Oli McBurnie. Kookas kärki on pelannut urallaan 96 ottelua Valioliigassa ja hän siirtyi Las Palmasiin ilmaiseksi Sheffield Unitedista.

SIJOITUSARVIO: 18:s

Las Palmasin pelaajamateriaali on toistaiseksi laadultaan varsin kapea, vaikka joukkueessa on paljon pelaajia. La Liga -tasolla laatunsa todistaneita pelaajia ei ole riittävästi, ja lisäksi joukkueen peräsimessä on valmentaja, joka ei ole koskaan työskennellyt pääsarjatasolla. Ilmassa on liikaa kysymysmerkkejä, eikä viime kauden jälkimmäinen puolisko herätä juurikaan luottamusta. Pelaajamateriaali on toki varsin selvästi laadukkaampi kuin sarjanousijoilla, mutta siitä huolimatta luvassa on putoamiskamppailu.

LUE MUUT ENNAKKOJUTUT