Mallorca ja Celta Vigo ovat kokoonsa nähden ihan oikeassa paikassa, kun kilpailevat alemmassa keskikastissa. Mutta mitä ihmettä on tapahtunut Sevillalle?

Mallorca – vakiinnuttamassa paikkansa ylhäällä

Mallorca sijoittui edelliskaudella upeasti yhdeksänneksi La Ligassa ja jäi lopulta vain kolmen pisteen päähän europaikasta. Kausi oli jättionnistuminen, mutta samalla se omalta osaltaan nosti viime kauden odotukset liian suuriksi.

Mallorca on taistellut viime vuosina lähinnä sarjapaikastaan ja sen säilyttäminen on ollut kaudesta toiseen seuran suurin tavoite. Niin se oli viime kaudellakin, vaikka upean edelliskauden jälkeen odotusarvot olivat astetta korkeammalla.

Javier Aguirre oli tehnyt Mallorcan peräsimessä hienoa työtä, mutta viime kausi oli alusta saakka vaikea.

Mallorca voitti joulukuuhun mennessä vain yhden sarjaottelun ja majaili valtaosan syyskaudesta putoamisviivan tuntumassa. Mallorca pelasi kauden aikana peräti 16 tasapeliä, mutta toisaalta tasapelipisteet pelastivat Mallorcan sarjapaikan.

Aguirren miehistö nappasi vain kahdeksan voittoa La Ligassa ja kärsi merkittävistä maalintekovaikeuksista läpi kauden. 38 sarjaotteluun syntyi vaivaiset 33 maalia ja niistäkin neljä syntyi sen jälkeen, kun sarjapaikka oli jo varmistettu. Mallorca sijoittui lopulta 15:nneksi sarjataulukossa ja putoamisviiva jäi seitsemän pisteen päähän.

Jos sarjakausi sujui kaksijakoisesti, ei samaa voi sanoa Copasta. Aguirre vei Mallorcan sensaatiomaisesti Copan finaaliin. Matkalla kaatuivat muun muassa Girona ja Real Sociedad. Mallorca oli lähellä ensimmäistä pokaaliaan yli 20 vuoteen, mutta Athletic voitti Copan finaalin lopulta rangaistuspotkukilpailussa.

Aguirren tulevaisuudesta Mallorcan peräsimessä puhuttiin valtaosa viime kaudesta. Paikallismedia paljasti keväällä Mallorcan etsivän uutta päävalmentajaa alkavaksi kaudeksi. Aguirre kertoi sittemmin pettyneensä siihen, ettei seurajohto sanonut hänelle suoraan siitä, että hän jäisi ilman jatkosopimustarjousta. Aguirre jätti Mallorcan kauden jälkeen.

Kevään Copan finaalipaikka oli harvinaista herkkua Mallorcalle. Kuva: All Over Press

Uudet tuulet puhaltavat Mallorcalla. Osasunasta tuttu Jagoba Arrasate saapui Mallorcan uudeksi päävalmentajaksi. Arrasate allekirjoitti kolmivuotisen sopimuksen Mallorcan kanssa.

Arrasaten Osasuna tunnettiin taktisesti hyvin kypsänä joukkueena, joka pelasi suoraviivaista jalkapalloa yrittäen hyökätä pallonriiston jälkeen mahdollisimman nopeasti kohti vastustajan maalia. Arrasaten Osasuna viihtyi ilman palloa, puolusti tiukasti keskustaa ja ajoi vastustajan pallonhallinnan toistuvasti laitakaistoille. Osasuna siivosi laidalta tulleet keskitykset hyvällä prosentilla pois omasta boksistaan.

Mallorca ei pelannut Aguirren kanssa suoranaisesti identtistä jalkapalloa, mutta muutos Aguirresta Arrasateen ei ole liian suuri, ja Mallorcan pelaajat kykenevät sopeutumaan Arrasaten ideoihin.

Mallorca on pitänyt kohtuullisen hyvin joukkueensa rungosta kiinni kesän siirtoikkunassa. Ainoa – ja sinänsä todella suuri – menetys on ykkösmaalivahti Predrag Rajkovićin siirtyminen Saudi-Arabiaan. Toisaalta Mallorca sai serbistä kahdeksan miljoonan euron korvauksen, mikä lämmittää.

Kokeneen laitapuolustaja Jaume Costan sopimus loppui, eikä sitä uusittu. Matija Nastasić jätti seuran niin ikään vapaana agenttina. Nastasićin menetys on suurempi kuin Costan, mutta serbitopparikin on korvattavissa. Pienelle vastuulle jäänyt Amath Ndiaye siirtyi pysyvästi Valladolidiin. Viime kaudella lainalla Almeríassa pelannut Iddrisa Baba siirtyi vapaana agenttina pysyvästi andalusialaisseuraan.

Tulopuolella Kolumbian A-maajoukkueen luottopelaaja Johan Mojica siirtyi Villarrealista 1,5 miljoonalla eurolla Mallorcan paitaan. Mojica on laadukas korvaaja Costalle. Myös toinen laitapuolustaja löysi tiensä Arrasaten alaisuuteen, kun Mateu Morey siirtyi Borussia Dortmundista vapaana agenttina Mallorcaan. Mallorcaa juniorina edustanut Morey jäi olemattomalle vastuulle Dortmundissa ja palasi Espanjaan.

Oikea laitahyökkääjä Takuma Asano saapui niin ikään vapaana agenttina Mallorcan riveihin. Asano pelasi viime kaudella Bundesliigaa Bochumissa. Vielä tarvittaisiin uusi ykkösmaalivahti.

SIJOITUSARVIO: 14:s

Arrasaten Mallorcalta on lupa odottaa suhteellisen paljon. On helppo olettaa ja uskoa, että Arrasaten alaisuudessa Mallorca on astetta paremmin organisoitu joukkue, joka välttää riskejä ja osoittautuu vaikeasti voitettavaksi joukkueeksi.

Tehottomuus voi muodostua ongelmaksi, mutta toisaalta Mallorca päästänee alkavalla kaudella totuttua vähemmän maaleja ja pelaa lähestymistavaltaan pragmaattisempaa jalkapalloa. Arrasate pitää Mallorcan La Ligassa ja joukkue sijoittunee alkavalla kaudella tukevasti keskikastiin. Se riittää Mallorcalle.

Sevilla – kestomenestyjä syöksykierteessä

Sevilla lähti viime kauteen mielenkiintoisesta tilanteesta. 

Edellinen kausi La Ligan puolella oli ollut suorastaan surkea ja joukkueessa oli nähty jopa kolme eri päävalmentajaa. Silti Sevilla venyi, voitti Eurooppa-liigan mestaruuden ja saavutti siten tavoitteensa, eli pääsyn Mestarien liigaan. On varsin poikkeavaa, että sarjassaan 12. sijalle sijoittuva seura voittaa Eurooppa-liigan, mutta se oli Sevillan todellisuutta vuosi sitten. 

Jos edelliskausi oli kaksijakoinen ja ilman Eurooppa-liigan voittoa suorastaan surkea, on helppo sanoa samaa viime kaudesta. Viime kausi oli Sevillan surkein yli 20 vuoteen. Sevilla sijoittui La Ligassa 14. sijalle ja matkaa putoamisviivan huonommalle puolelle oli vain kahdeksan pistettä. 1,08 pisteen pistekeskiarvo La Ligassa on Sevillan kaltaiselle seuralle nöyryyttävä.

Eurooppa-liigan mestaruuden voittanut José Luis Mendilibar sai potkut joukkueen päävalmentajan paikalta lokakuun alussa surkean alkukauden jälkeen. Alkukausi oli tuloksellisesti luokaton, mutta toisaalta Sevillan pelaajamateriaali heikentyi viime kesän siirtoikkunassa, eikä huipputuloksia ollut lupa odottaakaan. Sevillan oma kasvatti Sergio Ramos palasi kotiin syyskuun alussa. Urallaan kaiken voittanut toppari siirtyi Sevillaan vapaana agenttina, ja nousi kauden mittaan kannattajien kynsistä kansan suosioon. 

Mendilibarin korvaajaksi saapunut Diego Alonso sai niin ikään potkut ennen joulua. Sevilla palkkasi Quique Sánchez Floresin päävalmentajakseen loppukauden mittaisella sopimuksella. Ihme ja kumma, Sánchez Flores ei saanut kevään aikana potkuja ja lähti seurasta vasta kauden jälkeen. 

Sevilla voitti helmikuun alkuun mennessä vain kolme sarjaottelua ja taisteli pitkälti koko kauden putoamista vastaan. Pitää paikkansa, että pelaajamateriaali oli aiempaa heikompi, mutta joukkue ei suinkaan ollut niin huono, että sen olisi pitänyt taistella puolen vuoden ajan sarjapaikastaan. Ei missään nimessä. 

Sevillan otteet saivat valmentajan jos toisenkin hermoromahduksen partaalle viime kaudella. Kuva: All Over Press

Syyttävä sormi osoittaa jälleen kerran seurajohdon suuntaan. On hyvin vaikea rakentaa laadukasta, tosissaan otettavaa ja pitkäjänteistä projektia, kun edustusjoukkueella on ollut edellisen kahden kauden aikana peräti kuusi eri päävalmentajaa. Sevillan seurajohto sanoi julkisuudessa, että joukkueen pitäisi palata hyviin menneisiin aikoihin ja perustaa toimintansa pelaajien myymiseen, eikä ostamiseen.

Puheenjohtaja José Castro halusi pienentää merkittävästi joukkueen palkkabudjettia, luottaa omiin kasvatteihin ja silti edetä Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Yhtälöä on miltei mahdoton saada toteutumaan. 

Jos La Liga -kausi oli täydellinen mahalasku, voi sanoa samaa myös syksyn urakasta Mestarien liigan lohkovaiheessa. Sevilla ei voittanut ainuttakaan peliä ja sijoittui lohkonsa viimeiseksi, joten europelit päättyivät tällä kertaa jo joulukuun alussa.

Sevillan seurajohto palkkasi kesällä Francisco Javier García Pimientan uudeksi päävalmentajaksi. García Pimienta valmensi viime kaudella Las Palmasia ja onnistui pitämään sarjanousijan La Ligassa, vaikka kevätkausi oli vaikea. García Pimienta on kiinnostava valmentaja, joka tuo todellakin kaivatun muutoksen Sevillaan, mutta luotsin kannalta uusi pesti oli pienoinen riski. Sevilla on tällä hetkellä räjähdysherkkä seura, jossa epäonnistumiset seuraavat epäonnistumisia luokattoman seurajohdon ja suunnitelmien puutteen vuoksi.

Sevillan pelaajamateriaali on taantunut muutamassa vuodessa sellaiseksi, ettei nykyinen joukkue kykene mitenkään taistelemaan europaikoista. 

Kesän siirtoikkuna on ollut surullista seurattavaa. 

Ramos jätti Sevillan vapaana agenttina. Myös Óliver Torres, Erik Lamela, Mariano Díaz ja Thomas Delaney vaihtoivat maisemaa vapaina agentteina. Sevilla myi ykköskärkensä Youssef En-Nesyrin 20 miljoonalla eurolla Fenerbahçeen. Kakkoskärki Rafa Mir lähti lainalle Valenciaan ja Adnan Januzaj lainattiin Las Palmasiin. Kun vielä seuralegenda Jesús Navas lopetti uransa, eikä Sevilla ole juurikaan hankkinut tilalle vahvistuksia, tilanne näyttää aika lailla huonolta.

Tulijapuolella Kelechi Iheanacho siirtyi vapaana agenttina En-Nesyrin korvaajaksi. Iheanacho jäi viime kaudella pienelle vastuulle Leicesterin paidassa Mestaruussarjassa, ja se kertonee kaiken tarpeellisen. Sevilla lainasi keskikentälleen Saúlin Atléticosta ja Albert Sambi Lokongan Arsenalista, ja osti viime kaudella lainalla pelanneen Lucien Agoumén itselleen neljällä miljoonalla eurolla. Saúlin ura on ollut tuuliajoilla jo vuosien ajan, eikä hän ole vastaus joukkueen ongelmiin.

Piilokärki Peque Fernández siirtyi neljällä miljoonalla eurolla Racingista Sevillaan. Lokakuussa 22 vuotta täyttävä Peque ei ole aiemmin pelannut La Ligassa. Iski viime kaudella 18 maalia Segundassa. Laitahyökkääjä Chidera Ejuke puolestaan haalittiin vapaana agenttina TsSKA Moskovasta. Nigerialainen pelasi viime kauden Belgian liigassa.

SIJOITUSARVIO: 13:s

Sevillalta voi odottaa alkavalla kaudella joko alemman keskikastin sijoitusta tai läpi kauden kestävää putoamiskamppailua. Kumpikaan skenaario ei yllättäisi. Joukkueesta puuttuu valtavasti laatua, eikä Sevilla kykene kilpailemaan mistään muusta kuin sijoista alemmassa keskikastissa, millä ei ole sen suurempaa merkitystä. Putoaminen olisi suuri yllätys, koska nousijoiden materiaali ei päätä huimaa, mutta jos Sevilla lamaantuu viime kauden tapaan, ei pitkä putoamiskamppailu yllättäisi sen suuremmin.

Celta – turvallisesti keskikastiin

Celtan edelliskausi oli kaukana ruusuilla tanssimisesta. 

Vigolaisseura joutui pelkäämään sarjapaikkansa puolesta vielä päätöskierrokselle saakka. Celta varmisti sarjapaikkansa vasta päätöskierroksella, kun Gabri Veiga iski kaksi maalia Barcelonan verkkoon ja Celta voitti ottelun 2-1. Päätöskierroksen Barcelona-voitto oli luonnollisesti euforinen, mutta samalla Celtan ei olisi missään vaiheessa pitänyt ajautua tilanteeseen, jossa sen sarjapaikka ratkeaa vasta viimeisellä kierroksella. 

Jos edelliskausi oli vaikea ja stressaava, myös viime kausi toisti samaa kaavaa. 

Celtan seurajohto osoitti kunnianhimoaan palkattuaan Rafa Benítezin joukkueen peräsimeen. Monet yllättyivät Benítezin Celta-pestistä, sillä Benítezin koettiin olevan astetta liian suuren profiilin valmentaja vigolaisseuralle. Toisin kävi, sillä Benítez ei saanut missään vaiheessa konetta käyntiin. 

Celta myi viime kesän siirtoikkunassa ykköslupauksensa Veigan Saudi-Arabiaan 30 miljoonalla eurolla. Edelliskaudella 11 maalia La Ligassa viimeistelleen Veigan poistuminen osoittautui lopulta suureksi takaiskuksi Celtalle.

Celtan syyskausi oli karmea. Se voitti joulukuun puoliväliin mennessä vain yhden sarjaottelun kaadettuaan jumbokamppailussa vieraskentällä Almerían. 

Tulokset laahasivat, mutta on samalla myönnettävä ja muistettava, että Celtalla oli huonoa tuuria VAR-päätösten ja loppuhetkien takaiskumaalien kanssa. Celta menetti kauden aikana hurjan määrän pisteitä menetettyään johtoasemansa toisella jaksolla. Benítez kummasteli julkisesti muun muassa sitä, ettei La Ligassa ole maaliviivateknologiaa. 

Celta oli noin kolmen kuukauden ajan putoamisviivan alla, mutta onnistui nousemaan pinnan ylle vuodenvaihteessa voitettuaan Betisin ja pelattuaan Mallorcan kanssa tasan. Sen jälkeen Celta ei enää pudonnut putoamisviivan alle, vaikka viettikin nelisen kuukautta viimeisen säilyjän paikalla. 

Celtan seurajohto antoi Benítezille potkut maaliskuussa surkeiden tulosten vuoksi ja nosti B-joukkuetta valmentaneen Claudio Giráldezin edustusjoukkueen peräsimeen. Giráldez piti Celtan La Ligassa ja joukkue äityi varsin hyvään iskuun loppukaudesta voitettuaan kolme ottelua viimeisen kuukauden aikana. Celta nousi lopulta 13. sijalle La Ligassa ja jätti putoamisviivan kahdeksan pisteen päähän. Celta säilyi, mutta kautta ei silti voi pitää missään nimessä onnistuneena – kaikkea muuta.

Viime kauden ykköskärki Jørgen Strand Larsen sai tarpeekseen ja jätti Celtan. Kuva: All Over Press

Vigolaisseuran kesän siirtoikkuna on ollut toistaiseksi hiljainen. 

Viime kaudella komeat 13 maalia La Ligassa viimeistellyt Jørgen Strand Larsen lähti lainalle Wolverhamptoniin. Strand Larsen, 24, oli viime kaudella kenties koko joukkueen tärkein pelaaja hyökkäyspäässä, ja norjalaisen menetys on suuri takaisku Celtalle.

Celta värväsi korvaajan Andalusiasta lainattuaan vanhan pelaajansa Borja Iglesiasin Betisistä. Iglesias, 31, vietti aikoinaan viisi vuotta Celtan organisaatiossa ennen siirtoaan Espanyoliin kesällä 2018. Iglesias iski toissa kaudella 15 maalia La Ligassa, mutta viime kausi meni penkin alle, eikä hyökkääjä saanut kunnollista roolia Betisissä tai Bayer Leverkusen -lainallaankaan. Strand Larsenin vaihtaminen Iglesiasiin on melkoinen riski.

Celta myös lunasti seurassa kaksi edelliskautta lainalla pelanneen Unai Núñezin itselleen Athleticista seitsemällä miljoonalla eurolla. Núñez lukeutuu joukkueen luottopelaajiin ja on ruutunsa täyttävä perustoppari, joka on alkavallakin kaudella tärkeässä roolissa Celtassa. Mielenkiintoinen hankinta on entinen Barcelonan superlupaus Ilaix Moriba, jonka Celta lainasi RB Leipzigista. 21-vuotias keskikenttämies yrittää saada Celtassa uransa uudelleen nousuun.

José Fontán, Miguel Baeza ja Lautaro de León jättivät Celtan vapaina agentteina. Laitapuolustaja Manu Sánchez lainattiin Alavésiin. Renato Tapian sopimus loppui, eikä sitä uusittu.

SIJOITUSARVIO: 12:s

Celta pelasi Giráldezin alaisuudessa selvästi parempaa, ennakkoluulottomampaa ja ennen kaikkea tehokkaampaa jalkapalloa kuin Benítezin kanssa. Viime kauden viimeiset kolme kuukautta olivat selvästi parempia ja Giráldez osoitti saavansa joukkueesta tehoja irti. Giráldez muutti Celtan puolustuksen kolmen topparin linjaan ja se tuotti tulosta.

Celtalta puuttuu edelleen laatua, eikä joukkue kykene taistelemaan europaikoista. Joukkue kaipaa muutaman laatuvahvistuksen. Celta pelaa ensi kaudellakin keskikastin sijoista.

LUE MUUT ENNAKKOJUTUT