Bilbaossa puhaltaa tällä hetkellä myötätuuli. Athleticin tilanne on oikeinkin hyvässä tasapainossa, joskin Nico Williamsista on elintärkeää pitää kiinni.

Viime kausi

Athleticin viime kausi oli jättionnistuminen, vaikka Mestarien liiga jäi lopulta haaveeksi.

Valverde sai lähteä viime kauteen hyvin tutulla pelaajamateriaalilla. Iñigo Martínez jätti Athleticin odotetusti viime kesänä. Martínezin sopimus päättyi ja toppari siirtyi vapaana agenttina Barcelonaan. Martínezin lähtö oli tiedossa pitkän aikaan, ja hänen viimeinen kautensa Athleticissa oli hyvin rikkonainen loukkaantumisten vuoksi. Athletic oli jo tottunut pelaamaan ilman Martínezia, eikä hänen lähtönsä ollut siten suuri takaisku.

Edelliskaudella Athletic sijoittui La Ligassa kahdeksanneksi, mutta jo viime kauden alussa oli selvää, että sarjasijoitus tulisi paranemaan merkittävästi. Ernesto Valverden Athletic pelasi tutun laadukasta, suoraviivaista ja hyvään puolustuspelaamiseen perustuvaa jalkapalloa. Lisäksi Athletic kykeni kääntämään tiukkoja otteluita voitokseen selvästi paremmin kuin edellisillä kausilla. Se näkyi kauden mittaan myös sarjataulukossa. 

Ensimmäisestä kuudesta sarjaottelusta tuloksena oli neljä voittoa ja La Ligan viides sija. Syyskausi oli kokonaisuudessaan vakuuttava. Athletic pelasi tehokasta jalkapalloa, ja Valverde osasi käyttää mallikkaasti pelaajiensa vahvuuksia joukkueen hyväksi.

Syyskaudella Athletic hävisi La Ligassa Real Madridille, Barcelonalle ja derbyssä Real Sociedadille, mutta muutoin joukkue marssi käytännössä voitosta voittoon. Joulu-tammikuussa Athletic voitti neljä peräkkäistä ottelua ja nousi sarjataulukossa hetkellisesti neljänneksi.

Kevätkausi oli epätasaisempi. Athletic taisteli paikasta neljän joukossa, mutta kärsi yllättäviä pistemenetyksiä muun muassa Cádizin ja Almerían vieraana. Huhtikuussa Athletic pelasi äärimmäisen tärkeitä otteluita La Ligassa, mutta ne menivät penkin alle. La Ligasta lopulta pudonnut Granada haki vierastasapelipisteen San Mamésilta ja neljänneksi sijoittunut Atlético voitti Athleticin Metropolitanolla 3-1.

Toukokuussa oli selvää, että Athletic päätyisi sarjataulukossa viidenneksi, eikä viimeisissä otteluissa ollut juurikaan pelattavaa. Viides sija oli joka tapauksessa hyvä suoritus Athleticilta. Joukkue keräsi peräti 17 pistettä enemmän kuin edelliskaudella.

Jos sarjakausi sujui hyvin, voi samaa sanoa Copasta. Athletic pelasi upeasti Copassa ja joukkue kruunattiin turnauksen mestariksi huhtikuussa. Athletic voitti puolivälierissä Barcelonan ja pudotti välierissä Atléticon. Finaalissa Mallorca kaatui lopulta rangaistuspotkuilla. Jos Supercopaa ei lasketa mukaan, oli Copan mestaruus Athleticille ensimmäinen kunnon pokaali sitten kevään 1984, jolloin seura kruunattiin Espanjan tuplamestariksi.

Athleticin edustusjoukkue juhlimassa Copan mestaruutta kannattajien kanssa Bilbaossa. Kuva: All Over Press

Pelaajasiirrot

Athleticin siirtoikkunat ovat normaalisti hiljaisia. Seuran pelaajapolitiikka huomioiden se on ymmärrettävää, sillä tarpeeksi laadukkaita baskipelaajia ei kasva puissa, eikä Athletic luonnollisesti ole halukas luopumaan omista avainpelaajistaan. Korvaajien hankkiminen tai tarpeeksi hyvien omien junioreiden löytäminen akatemiasta ei ole yksinkertaista. Tämän kesän siirtoikkuna on toistanut tuttua kaavaa. Muutama seuralegenda jätti Athleticin.

Iso huomio kohdistuu joukkueen tähteen, Nico Williamsiin. Jos Barcelona onnistuu houkuttelemaan Williamsin itselleen, Athletic on pulassa.

Lähteneet

Unai Núñez, Athletic -> Celta, 7 miljoonaa euroa

Núñez pelasi edelliset kaksi kautta lainalla Celtassa ja siirtyi odotetusti pysyvästi vigolaisseuran riveihin. Núñez, 27, oli selvä avauskokoonpanon pelaaja Athleticissa kaudella 2017-18, mutta sittemmin rooli pieneni ja toppari lähti peliajan perässä Celtaan. Nousi heti Celtan luottopelaajaksi.

Asier Villalibre, Athletic -> Alavés, miljoona euroa

Kulttipelaajan viitan itselleen Athleticissa saanut Villalibre oli hyvin pidetty pelaaja kannattajien keskuudessa, muttei koskaan noussut suureen rooliin edustusjoukkueessa. Mestaruusjuhlien trumpettiesityksistään tunnettu lahjakas muusikko pelasi toissa kaudella lainalla Alavésissa ja palaa nyt pysyvällä siirrolla Mendizorrozalle.

Imanol García de Albéniz, Athletic -> Sparta Praha, 500 000 euroa

24-vuotias laitapuolustaja ei lyönyt missään vaiheessa läpi Athleticissa ja lähti Kaan Kairisen joukkuetoveriksi Sparta Prahaan. Pelasi kymmenen ottelua edustusjoukkueessa.

Unai Vencedor, Athletic -> Racing Santander, laina

Varsin mahtipontisen sukunimen omaava Vencedor kellotti suurehkoja minuutteja Athleticin keskikentällä vuosina 2020-22, mutta sittemmin vastuu jäi olemattomaksi. Vencedor pelasi viime kauden lainalla Segundassa Eibarin riveissä ja lähti uudelleen lainalle toiselle sarjatasolle.

Hugo Rincón, Athletic -> Mirandés, laina

21-vuotias oikea pakki ei ole vielä debytoinut Athleticin edustusjoukkueessa. Pelaa alkavan kauden lainalla sarjaporrasta alempana.

Iker Muniain, Athletic -> ilman seuraa

Muniain sai itselleen merkittävän roolin Athleticin edustusjoukkueessa jo alaikäisenä. Seuralegenda pelasi Athleticin edustusjoukkueessa 15 vuoden aikana peräti 560 virallista ottelua. Jäi viime kaudella hyvin pienelle vastuulle, eikä sopimusta uusittu. Todellinen Athletic-ikoni, vaikka ikää löytyy mittarista vasta 31 vuotta. Matka jatkunee Brasiliaan.

Dani García, Athletic -> Olympiakos, ilmaissiirto

Real Sociedadin kasvatti edusti Athleticia lopulta kuuden vuoden ajan. Ensimmäiset kaudet sujuivat suuressa roolissa, mutta vastuu sittemmin pieneni, eivätkä osapuolet tehneet jatkosopimusta. Kokenut keskikenttäpelaaja pelasi miltei 200 ottelua Athleticissa.

Jon Morcillo, Athletic -> Albacete, ilmaissiirto

Laitahyökkääjä sai vaihtelevasti vastuuta edustusjoukkueessa, mutta kunnollinen läpimurto loisti poissaolollaan. Siirtyi vapaana agenttina sarjatasoa alemmas Albaceteen.

Juan Artola, Athletic -> Cultural Leonesa, ilmaissiirto

Athleticin kasvatti, joka pelasi seuran edustusjoukkueessa vain yhden ottelun. On ollut viime vuodet lainalla muualla, ja nyt 24-vuotias laitahyökkääjä siirtyi pysyvästi kolmannen sarjatason Cultural Leonesaan.

Raúl García, Athletic -> lopetti uransa

García, 37, lopetti upean uransa viime kauteen. Mies on 609 ottelullaan kaikkien aikojen kolmanneksi eniten otteluita La Ligassa pelannut pelaaja. García muistetaan kenties edelleen parhaiten Atléticosta, mutta romuluinen hyökkäyspään pelaaja pelasi uransa viimeiset yhdeksän vuotta Athleticissa. Äärimmäisen pidetty pelaaja kannattajien keskuudessa, joka antoi kaikkensa jokaisessa pelissä. Viimeisteli Athleticin paidassa 84 maalia.

Saapuneet

Álvaro Djaló, Braga -> Athletic, 15 miljoonaa euroa

Athletic tiedotti jo keväällä hankkineensa Djalón kesän siirtoikkunaa varten 15 miljoonalla eurolla. Seura oli edellisen kerran maksanut siirtokorvauksen pelaajasta reilut neljä vuotta sitten. Madridissa syntynyt, mutta lapsuutensa Baskimaassa viettänyt laitahyökkääjä pelasi kuuden vuoden ajan Bragan organisaatiossa. Djaló iski viime kaudella kahdeksan maalia Portugalin pääsarjassa.

Andoni Gorosabel, Alavés -> Athletic, ilmaissiirto

Mielenkiintoinen siirto. Gorosabel on Real Sociedadin kasvatti ja kuului seuran edustusjoukkueen luottopelaajiin vuosina 2020-23. Laitapuolustaja siirtyi viime kesänä Alavésiin, oli yksi joukkueensa parhaista pelaajista ja siirtyi ilmaiseksi Athleticiin. Siirtoa ei katsota hyvällä San Sebastiánissa.

Javier Martón, Mirandés -> Athletic, laina päättyi

Suuren osan urastaan Real Sociedadin organisaatiossa viettänyt Martón, 25, siirtyi vuosi sitten Athleticiin. Pelasi viime kauden lainalla Mirandésissa sarjaporrasta alempana. Keskushyökkääjä iski neljä maalia 21 ottelussa, ja loukkaantuminen pilasi lähes koko kevätkauden.

Nico Serrano, Racing Ferrol -> Athletic, laina päättyi

21-vuotias laitahyökkääjä siirtyi neljä vuotta sitten Athleticin organisaatioon. Pelasi viime kaudella lainalla ensin Hollannin pääsarjassa – ei sujunut hyvin – ja sitten Espanjan kakkostasolla. Jälkimmäinen lainapesti meni ihan mukiinmenevästi.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Ernesto Valverde

Ernesto Valverden Athletic on mielenkiintoinen joukkue.

Valverde peluutti takavuosina hyvin suoraviivaista jalkapalloa Athleticissa. Toppareiden ensisijainen tehtävä pallon kanssa oli olla ottamatta sen suurempia riskejä. Pallo pelattiin nopeasti laitakaistoille, joita seurasi keskitykset boksiin. Pallo oli jatkuvasti ilmassa.

Toisinaan keskikenttäpelaajat pelasivat pallon vastustajan puolustuslinjan taakse, jonne yksinäinen kärki teki juoksuja. Joskus hyökkääjä sen sijaan pysyi pitkiäkin aikoja pelkästään boksissa odottamassa nopeiden laitapelaajien haastoja ja keskityksiä.

Tänä päivänä Athletic pelaa erilaista jalkapalloa. Topparit ottavat ilomielin riskejä pelin avaamisessa. Keskuspuolustajat murtavat syötöillään vastustajan ensimmäisen – joskus toisenkin – prässilinjan, ja Athletic yrittää sen myötä edetä nopeasti kentällä kohti hyökkäyskolmannesta.

Nico Williams ja Álex Berenguer ovat elintärkeässä roolissa laidoillaan. Kyse on kahdesta huippunopeasta pelaajasta, jotka pitävät ennen kaikkea 1v1-tilanteista ja vastustajan haastamisesta. Joukkue hakee toistuvasti Williamsille sellaisia tilanteita, joissa vikkelä laituri pääsee käyttämään nopeuttaan ja haastokykyään.

Boksissa odottaa kohdepelaaja Gorka Guruzeta, joka on hyvin monipuolinen kärki. Guruzeta on laadukas viimeistelijä, hyvä pääpelaaja ja tunnollinen myös puolustussuuntaan. Guruzeta iski viime kaudella 14 maalia La Ligassa ja on kuin köyhän miehen Aritz Aduriz.

Pallottomassa vaiheessa Valverden Athletic tunnetaan aggressiivisesta prässistään ja ennakkoluulottomasta pelaamisestaan. Vastoin takavuosien Athleticia, nykyään joukkue nostaa puolustuslinjansa varsin korkealle ja ottaa riskejä myös prässipelaamisessaan. Pallonmenetyksen jälkeen Athletic prässää hyvin aggressiivisesti, ei pelkää rikkeitä ja yrittää antaa vastustajalleen mahdollisimman vähän tilaa ja aikaa. Pallo on voitettava takaisin sekunneissa.

Valverden Athleticia nähdään hyvin harvoin matalassa blokissa. Se ei kuulu luotsin pelikirjaan, mutta siitä huolimatta joukkueelle ei tuota ongelmia puolustaa pitkiäkin aikoja omalla kenttäpuoliskollaan. Athletic tukkii keskustan, muodostaa kompaktin paketin ja ajaa vastustajan pelin laidoille. Athleticin topparit ovat hyvin laadukkaita pääpelaajia ja siivoavat valtaosan keskityksistä pois boksista ilman sen suurempia ongelmia.

Tätä nykyä Valverden Athletic on selvästi aiempaa monipuolisempi, riskejä ottavampi ja kenties suurelle yleisölle astetta viihdyttävämpi joukkue.

Txingurri Valverde on yksi Athleticin mittavan seurahistorian rakastetuimmista valmentajista. Kuva: All Over Press

Seuraa heitä

Nico Williams

Yksi kesän puhutuimmista pelaajista Euroopassa. Williams pelasi suorastaan loistavat EM-kisat Espanjan paidassa ja johti maansa Euroopan mestaruuteen. Williams kuului kisojen parhaisiin pelaajiin ja nousi samalla eurooppalaisten suurseurojen kiinnostuksen kohteeksi. 

Barcelona on ollut läpi kesän kiivaasti Williamsin kintereillä ja on tiettävästi valmis aktivoimaan pelaajan sopimuksessa olevan noin 60 miljoonan euron ulosostopykälän. Athletic sen sijaan haluaa tarjota omalle kasvatilleen uutta rahakasta jatkosopimusta ja on valmis maksamaan yhtä korkeaa palkkaa kuin Barcelona. 

Williamsin, 22, viime kausi oli suuri onnistuminen myös seurajoukkueen puolella. La Liga ja Copa mukaan luettuna 37 otteluun syntyi kahdeksan maalia ja peräti 19 maalisyöttöä. Williams nousi kauden mittaan Athleticin suurimmaksi tähdeksi.

Dani Vivian

Williamsin tapaan tuore Euroopan mestari. Monet yllättyivät, kun Luis de la Fuente valitsi Vivianin Espanjan EM-kisajoukkueeseen. Vivian pelasi loistavan kauden Athleticin takalinjoilla, muttei ollut suinkaan vakiinnuttanut paikkaansa maajoukkueessa. Vivian, 25, debytoi A-maajoukkueessa maaliskuun harjoitusotteluissa ja pääsi lopulta kentälle kahdessa EM-kisaottelussa.

Vivian on kuulunut kolmen vuoden ajan Athleticin ehdottomiin luottopelaajiin, ja on samalla noussut kaikessa hiljaisuudessa puolustuksen johtohahmoksi. Vivian on kehittynyt viime vuosina etenkin peruspelaamisessaan ja on ennen kaikkea huomattavasti aiempaa kokonaisvaltaisempi pelaaja. Jos kaikki menee kuin Athletic on suunnitellut, pelaa Vivian vuosikausia joukkueen takalinjoilla. 

Maalivahtitilanne

Espanjan tolppien välissä Euroopan mestaruuden voittanut Unai Simón meni heti kisojen jälkeen ranneleikkaukseen. Leikkaus pitää Simónin sivussa pelikentiltä jopa viiden kuukauden ajan. Maalivahdin odotetaan palaavan Athleticin vahvuuteen marras-joulukuun vaihteessa.

Simónin menettäminen on Athleticille luonnollisesti suuri takaisku. Pelaaja nousi Athleticin ykkösvahdiksi syksyllä 2019. Vuotta myöhemmin Simón torjui Espanjan A-maajoukkueen ykkösvahtina ja on pitänyt roolistaan kiinni niin seura- kuin maajoukkueessa. Athletic joutuu tulemaan pitkään toimeen ilman ehdotonta johtotähteään.

Katse kääntyy kohti Julen Agirrezabalaa. Agirrezabala, 23, johdatti Athleticin Copan mestariksi ja on perusvarma torjuja, mutta myös hän on kärsinyt loukkaantumisista. Vielä ei ole selvää, onko Agirrezabala pelikunnossa, kun kausi potkaistaan käyntiin. Jos ei, on Athleticin keksittävä itselleen jostain uusi maalivahti elokuun puoliväliin mennessä.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 5:s

Athletic on yksi koko sarjan parhaiten valmennetuista joukkueista. Joukkueen pelaajamateriaali kykenee toteuttamaan loistavasti Valverden pelitapaa. Valverden pelitapa on niin iskostunut joukkueeseen, ettei pelaamisen taso tipu merkittävästi, vaikka muutama avainpelaaja olisi sivussa yksittäisestä ottelusta. Se kertoo paljon niin valmentajasta kuin pelaajista.

Athleticilla on alla hieno kausi ja samalla joukkuetta on nuorennettu seurajohdon toiveesta. Pienoista nuorennusleikkausta voi pitää riskialttiina, mutta Garcían ja Muniainin poistuminen näkyy ennemmin pukukopissa kuin kentällä.

Athleticilla on edelleen tarpeeksi kokeneita pelaajia auttamassa nuorukaisia läpimurroissaan edustusjoukkueeseen. Jos Athletic saa pidettyä Nico Williamsin joukkueessaan ja jos Álvaro Djalo täyttää ennakko-odotukset, on joukkueella kaikki tarvittavat eväät kilpaillakseen paikasta Mestarien liigaan.

Athleticin otteluohjelma kaudella 2024-25

Tuukka Ikkeläjärvi, Jaakko Perttilä

LUE MUUT ENNAKKOJUTUT