Atlético on jatkuvasti kauempana La Ligan mestaruuskamppailusta. Toisaalta nyt seurajohto lopulta avasi rahahanoja ja toi seuraan uuden tähden.

Viime kausi

Atléticon toissa kausi päättyi hienoon kevätkauteen, jota edelsi suorastaan luokaton syyskausi. 

Atlético oli pisteiden valossa La Ligan paras joukkue keväällä 2023, mutta se ei lämmittänyt, sillä joukkue oli pelannut niin huonon syyskauden, että se menetti mestaruusmahdollisuutensa jo ennen vuodenvaihdetta. Diego Simeonen Atlético pelasi kuitenkin kokonaisuudessaan todella hyvää jalkapalloa läpi kevään 2023. Sen myötä ennakko-odotukset viime kaudelle olivat korkealla. 

Atléticon viime kesän siirtoikkuna oli kuitenkin todella hiljainen. Seurajohto teki viime kesänä hurjan määrän voittoa siirtomarkkinoilla myytyään muun muassa Matheus Cunhan 50 miljoonalla eurolla Valioliigaan. Hankinnat jäivät kuitenkin piippuun. Atlético teki sopimuksen muutaman vapaan agentin kanssa ja myi Yannick Carrascon Saudi-Arabiaan jo sen jälkeen, kun kesän siirtoikkuna oli sulkeutunut, eikä siten hankkinut avainpelaajalleen korvaajaa.

Atletin alkukausi oli tuloksellisesti vahva. Ensimmäisestä 11 sarjaottelusta tuloksena oli yhdeksän voittoa, yksi tappio, yksi tasapeli ja La Ligan kärkipaikka. Atlético johti La Ligaa loka-marraskuun vaihteessa. Mukaan mahtui vakuuttava 3-1-voitto Real Madridista. Antoine Griezmann ja Álvaro Morata pelasivat pitkälti uransa parasta jalkapalloa ja Atlético järjesti maalijuhlia viikosta toiseen. 

Rojiblancos hävisi marraskuun alussa yllättäen Las Palmasille ja menetti samalla kärkipaikkansa. Kuukautta myöhemmin João Félix iski maalin Atléticon verkkoon, kun Simeonen miehistö hävisi Barcelonan vieraana 0-1. Vuodenvaihde meni penkin alle. Vain muutama viikko Barcelona-tappion jälkeen Atlético hävisi Athleticille ja Gironalle ja pelasi kotonaan tasan Getafen kanssa. Atlético menetti samassa rytäkässä todelliset mestaruusmahdollisuutensa ja putosi La Ligassa viidenneksi. 

Talvikausi oli kokonaisuudessaan vaikea. Atlético jäi lopulta sarjasta pudonneen Almerían vieraana tasapeliin, hävisi sarjasta pudonneelle Cádizille ja niin ikään koki tappion putoamistaistossa olleelle Sevillalle.

Atlético sai taistella tosissaan läpi kevään paikasta alkavan kauden Mestarien liigaan. Se ratkesi lopulta toukokuussa, kun Atlético nappasi viiden voiton putken La Ligassa. Viimeinen kotiottelu oli melkoinen ulospuhallus, kun Atlético hävisi Metropolitanolla Osasunalle rumasti 1-4.

Cup-kilpailut sujuivat kaksijakoisesti. Atlético voitti Mestarien liigan lohkovaiheensa, mutta se ei juurikaan auttanut joukkuetta arvonnoissa, kun neljännesvälierissä vastaan asettui Serie A:n ylivoimaiseen mestaruuteen marssinut Internazionale. Atleti hävisi vieraissa pelatun avausosan, mutta kampesi itsensä lopulta rangaistuspotkukilpailussa jatkoon.

Atléticon viime kausi jätti ajoittain Diego Simeonenkin sanattomaksi. Kuva: All Over Press

Puolivälierissä Atlético kohtasi Borussia Dortmundin. Sitä pidettiin parhaana arvontatuloksena. Atlético dominoi mielin määrin kotiotteluaan ja olisi voinut voittaa ottelun 3-4 maalilla, mutta viimeistely ontui. Atlético voitti avausosan 2-1, mutta hävisi vieraissa tylysti 2-4. Dortmundille putoamista pidettiin epäonnistumisena – syystäkin.

Copassa Atlético eteni vuosien tauon jälkeen välierävaiheeseen. Joukkue kaatoi neljännesvälierissä jälleen Real Madridin. Puolivälierissä kaatui Sevilla ja Atlético pääsi välieriin tilanteessa, jossa Real Madridin lisäksi myös Barcelona oli jo pudonnut turnauksesta. Atléticolla oli siten realistinen mahdollisuus mestaruuteen, mutta toisin kävi, kun Athletic murskasi Atléticon välierissä peräti 4-0.

Pelaajasiirrot

Atléticon kesän siirtoikkunaa oli helppo pitää melkoisena rimanalituksena heinä-elokuun vaihteeseen mennessä. Toisaalta elokuu voi vielä pelastaa Atletin kesän.

Seurajohto tiesi jo vuodenvaihteessa, että joukkue tarvitsee hyvin merkittäviä muutoksia kesän siirtoikkunassa. Muun muassa Mario Hermoson, Stefan Savićin, Saúlin ja Memphis Depayn lähdöt oli tiedossa kuukausikaupalla ennen siirtoikkunaa, mutta vahvistusten hankkiminen vaikutti tuttuun tapaan miltei mahdottomalta tehtävältä.

Simeone halusi vahvistuksia jo harjoituskauden alkuun mennessä, mutta sai odottaa ensimmäisen uuden pelaajan saapumista harjoituksiin viikkokaupalla. Robin Le Normand siirtyi reilulla 30 miljoonalla eurolla Real Sociedadista Atléticoon ja korvaa seurasta poistuneen Savićin.

Atlético oli jo päässyt Gironan kanssa sopuun Artem Dovbykin siirrosta ja kärki oli valmis allekirjoittamaan sopimuksensa, mutta mediatietojen mukaan Atléticon seurajohto muutti sopimuksen ehtoja loppumetreillä halutessaan säästää muutaman miljoonan euron. Lopputuloksena Dovbyk keskeytti siirtoneuvottelut ja siirtyi AS Romaan. 

Atleti hankki Dovbyk-siirron epäonnistuttua Alexander Sørlothin uudeksi kärjekseen. Sørlothista Atlético maksoi 32 miljoonaa euroa Villarrealille. Sørloth sijoittui viime kaudella La Ligan maalipörssissä toiseksi.

Atlético halusi hinnalla millä hyvänsä olla joutumatta siihen tilanteeseen, että Félix liittyy joukkueen harjoitusvahvuuteen. Madridilaismedian mukaan Félixin välit niin Atléticon, joukkueen pelaajien kuin Simeonen kanssa olivat täysin poikki.

Félix ei löytänyt itselleen ajoissa uutta seuraa ja palasi Atléticoon heinäkuun lopussa. El Desmarque paljasti tuolloin, että Atléticossa oli vain kaksi pelaajaa, jotka suostuivat puhumaan Félixin kanssa. Félix esiintyi edukseen elokuun harjoitusotteluissa, mutta on tuoreiden tietojen mukaan siirtymässä Chelseaan.

Félixin Chelsea-siirto liittyy isoon kuvioon. Atleti nimittäin hankki Julián Álvarezin Manchester Citystä ja on vielä hankkimassa Conor Gallagherin Chelseasta. Yhteensä reilusti yli 100 miljoonan euron hankinnat vaativat liikennettä myös toiseen suuntaan. Atléticon piti myydä Samu Omorodion Chelseaan, mutta jostain syystä kauppa kaatui aivan loppuhetkillä. Koko kaupparykelmää ei kuitenkaan haluta tuhota, joten Atlético ja Chelsea neuvottelevat parhaillaan Félixistä.

Lähteneet

Álvaro Morata, Atlético -> AC Milan, 13 miljoonaa euroa

Morata pelasi kaksijakoisen viime kauden. Mies oli hurjassa iskussa kauden ensimmäisellä puoliskolla ja iski miltei 20 maalia, mutta kevätkausi meni täysin penkin alle. Kärki teki vain muutaman maalin puoleen vuoteen, menetti avauksen paikkansa Atléticossa ja lähti lopulta takaisin Italiaan. Kipparoi kesällä Espanjan Euroopan mestaruuteen ja osoitti olevansa tarpeen tullen kovan luokan johtaja kentällä.

Çağlar Söyüncü, Atlético -> Fenerbahçe, 8.5 miljoonaa euroa

Turkkilaistoppari siirtyi viime kesänä vapaana agenttina Atléticoon, mutta jäi täysin olemattomalle vastuulle ja siirtyi kesken viime kauden Turkkiin. Atlético teki hyvän tilin.

Álvaro Morata johdatti kesällä Espanjan Euroopan mestaruuteen. Kuva: AOP.

Stefan Savić, Atlético -> Trabzonspor, ilmaissiirto

Simeonen aikakauden avainpelaajia. Savić edusti Atléticoa yhdeksän vuoden ajan ja oli kuin Simeonen soturi pelikentillä. Jäi ulos seuran suunnitelmista ja siirtyi Turkkiin.

Gabriel Paulista, Atlético -> Beşiktaş, ilmaissiirto

Paulista siirtyi kesken viime kauden Atléticon takalinjoille. Jäi hyvin pienelle peliajalle, eikä sopimusta jatkettu. Lähti vapaana agenttina Turkkiin.

Saúl Ñíguez, Atlético -> Sevilla, laina

Atléticon oman kasvatin ja seuralegendan viime vuodet ovat menneet täysin penkin alle. Itseluottamusongelmien kanssa jo pitkään kamppaillut Saúl jäi viime kaudella pienelle vastuulle ja lähti peliajan perässä Sevillaan.

Mario Hermoso, Atlético -> ilman seuraa

Hermoso pelasi viiden vuoden ajan Atléticon takalinjoilla. Osapuolet eivät päässeet yhteisymmärrykseen jatkosopimuksesta, koska Atlético ei suostunut maksamaan Hermoson suurta palkkapyyntöä. Hermoso ei ole löytänyt uutta seuraa vapaana agenttina.

Memphis Depay, Atlético -> ilman seuraa

Depay edusti Atléticoa puolentoista vuoden ajan. Kärki oli jatkuvasti loukkaantuneena. Atlético halusi lopulta päästä hänestä eroon, joten sopimus purettiin viime kauden jälkeen.

Vitolo, Atlético -> ilman seuraa

Atléticon seurahistorian suurimpia floppeja. 35 miljoonan euron siirtosumma meni lopulta miltei suorilta käsin roskakoriin. Vitolo on ollut jo vuosien ajan jatkuvasti loukkaantuneena, eikä ole pelannut käytännössä ollenkaan viimeisen kolmen vuoden aikana. Etsii uutta työnantajaa vapaana agenttina, mutta tuolla loukkaantumishistorialla se lienee vaikeaa.

Saapuneet

Julián Álvarez, Manchester City -> Atlético, 75 miljoonaa euroa

Koko Simeonen aikakauden ajan on ollut selvää, ettei Atléticon seurajohto kuluta rahaa pelaajahankintoihin – ellei se myy omia pelaajiaan käytettävän rahan edestä. Nyt seurajohto päätti muuttaa strategiaa ja teki pitkästä aikaa todellisen suurhankinnan. Álvarez on Atléticon uusi supertähti.

24-vuotias Álvarez on todella monipuolinen hyökkääjä. On nopeutta, on haastokykyä, on viimeistelytaitoa, hyvä laukaus, hyvä tekniikka, kyky pelata pienissä tiloissa kombinaatiopelejä ja toisaalta taito tehdä liikkeitä linjan taakse. Pääpelivoimaa Álvarezilta ei löydy, mutta se onkin oikeastaan ainoa heikkous. Erittäin mielenkiintoinen hankinta koko La Ligan kannalta.

Robin Le Normand, Real Sociedad -> Atlético, 34.5 miljoonaa euroa

Le Normand tuo Atléticon puolustukseen kaksinkamppailu- ja pääpelivoimaa, ja lisäksi toppari on laadukas pelin avaaja. Lähtökohtaisesti selvä avauksen toppari Atléticossa. Voitti Espanjan kanssa Euroopan mestaruuden ja sai kisoissa suuren roolin.

Alexander Sørloth, Villarreal -> Atlético, 32 miljoonaa euroa

Norjalaishyökkääjä on tällä hetkellä koko joukkueen ainoa puhdas kärki. Sørloth, 28, iski viime kaudella 23 maalia La Ligassa. 195-senttinen Sørloth sopii Simeonen pelitapaan ja korvaa joukkueesta lähteneen Moratan. Pelannee suuria minuutteja alkavalla kaudella.

Samu Omorodion, Alavés -> Atlético, laina päättyi

20-vuotiaan keskushyökkääjän piti lähteä isossa kaupassa Chelseaan, mutta siirto kariutui kalkkiviivoilla. Juuri nyt on hiukan epäselvää, löydetäänkö Omorodionille uusi ostaja, vai aloittaako hän kauden Atléticossa. Kyseessä on kookas, 193-senttinen pelaaja, joka löi vahvasti läpi viime kaudella Alavésissa. Voitti kesällä olympiakultaa Espanjan paidassa.

João Félix, Barcelona -> Atlético, laina päättyi

Félix on erittäin vihattu pelaaja Atléticossa. Tuoreiden tietojen mukaan hän on nyt Omorodionin sijaan siirtymässä Chelseaan, jossa pelasi lainalla jo keväällä 2023.

João Félix on siirtymässä tämän hetken tietojen mukaan Chelseaan. Kuva: AOP.

Javi Galán, Real Sociedad -> Atlético, laina päättyi

Oli joitain vuosia sitten oikeinkin hehkutettu pelaaja. Sittemmin vasemman pakin käyrä on kääntynyt laskuun. Pelasi viime kevään lainalla Real Sociedadissa, jossa sai mukavasti vastuuta. Atléticossa isoa roolia ei ole tarjolla.

Carlos Martín, Mirandés -> Atlético, laina päättyi

Oma kasvatti, joka on pelannut Atléticon ykkösjoukkueessa toistaiseksi kuusi ottelua. 22-vuotias keskushyökkääjä pelasi viime kauden lainalla Segundassa. 40 ottelua tuotti ihan mukavat 15 maalia.

Víctor Mollejo, Real Zaragoza -> Atlético, laina päättyi

Mollejo on käynyt lainalla lainan perään. Vaikea nähdä, että 23-vuotias laitahyökkääjä saisi missään vaiheessa vastuuta Atléticossa.

Giuliano Simeone, Alavés -> Atlético, laina päättyi

Viime kauden avauspuolisko meni pilalle loukkaantumisen vuoksi. Keväällä sai lainalla Alavésissa kohtuullisesti vastuuta, mutta tehot jäivät piippuun. Pelasi kesällä olympialaisissa Argentiinan paidassa. Valmentajaan pojan tulevaisuus auki.

Borja Garcés, Elche -> Atlético, laina päättyi

Viime kausi meni lainalla Elchessä pienellä vastuulla. 25-vuotiaalla keskushyökkääjällä ei ole Atléticolle mitään annettavaa.

Germán Valera, Real Zaragoza -> Atlético, laina päättyi

22-vuotias laitahyökkääjä sai hyvin vastuuta viime kaudella Segundassa. Tehoja ei vain syntynyt juuri yhtään, ja niitä tarvittaisiin jotta voisi olla käyttökelpoinen Atléticolle.

Santiago Mouriño, Real Zaragoza -> Atlético, laina päättyi

Sai Segundassa viime kaudella mukavasti vastuuta. Atletista on kesällä lähtenyt kolme topparia ja vain yksi on tuotu sisään, joten kenties siellä olisi Mouriñolle tonttia tarjolla.

Javi Serrano, Sturm Graz -> Atlético, laina päättyi

21-vuotias puolustava keskikenttämies pelasi viime kauden lainalla Sturm Grazissa. Ei saanut vastuuta seuran ykkös- eikä kakkosjoukkueessa. Pitkä on matka Atletin pelaavaan kokoonpanoon.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Diego Simeone

Simeone on valmentanut Atléticoa vajaan 13 vuoden ajan. 

Simeone on pistekeskiarvot ja pokaalit mukaan luettuna ylivoimaisella marginaalilla seurahistorian menestyksekkäin valmentaja. Luotsin sopimus Atléticon kanssa kestää kesään 2027 saakka. Osapuolet tekivät edellisen jatkosopimuksen marraskuussa 2023. Simeonen ja Atléticon välinen rakkaustarina on kestänyt pelaaja- ja valmentajapestit mukaan luettuna jo noin 18 vuoden verran. 

Simeone on ollut vuosien ajan Atléticossa kuin koskemattomassa asemassa. Kun Atleti pelaa huonosti tai joukkue alisuorittaa, kannattajien katseet kääntyvät usein ennemmin pelaajiin kuin Simeoneen. Pitkälti kaikissa muissa seuroissa tilanne on täysin päinvastainen. 

Simeone on kuitenkin saanut viime aikoina huomattavaa kritiikkiä siitä, että hän puolustaa Atléticon seurajohtoa, eli toimitusjohtaja Miguel Ángel Gil Marínia ja puheenjohtaja Enrique Cerezoa loppuun saakka. Simeone ei ole koskaan kritisoinut julkisuudessa seurajohtoa, vaikka Gil Marín ja Cerezo antavat siihen aihetta miltei jatkuvalla syötöllä.

Espanjalaismedian mukaan kannattajat ovat kyllästyneitä siihen, ettei Simeone kritisoi julkisesti muun muassa seuran mentaliteettia siirtomarkkinoilla. Atlético ei ole panostanut vuosikausiin joukkueeseensa ja maailmassa on lähes 90 seuraa, joilla on Atléticoa suurempi nettokulutus siirtomarkkinoilla viimeisen 12 vuoden aikana. Monien mielestä Atlético ei käytä hyväkseen seuran historian parasta ajanjaksoa, kun seurajohto säästää hankinnoissa.

Atlético tunnettiin vuosikausien ajan joukkueena, joka perusti pelinsä äärimmäisen laadukkaaseen puolustuspelaamiseen, pragmaattiseen jalkapalloon ja vastahyökkäyksiin. Viime vuosina sellainen Atleti on loistanut poissaolollaan. Atlético ei ole ollut enää pitkään aikaan laadukkaasti puolustava joukkue – päinvastoin.

Simeone muutti edellisellä mestaruuskaudella (2020-21) joukkueen pelaamista huomattavasti hyökkäysvoittoisemmaksi. Atlético otti enemmän riskejä, avasi peliä laadukkaammin ja panosti selvästi vähemmän tarkasti organisoituun puolustamiseen. Se on näkynyt tulostaululla. Atlético tekee paljon maaleja, mutta toisaalta joukkueen puolustuspelaaminen on ollut tuuliajoilla. 

Viime kaudella Atlético päästi kaikki kilpailut mukaan luettuna peräti 68 maalia. Lukema on suorastaan valtava. Mestaruuskausi on edellinen, kun Atlético on päästänyt alle 30 maalia La Ligassa. Joukkue pelasi kahdeksan peräkkäistä kautta La Ligassa päästäen alle 30 maalia, mutta edellisellä kolmella kaudella joukkue on päästänyt keskimäärin 41 maalia. Ero on merkittävä.

Pitää paikkansa, että yksilöllisesti joukkueen puolustuspään pelaajat ovat selvästi heikompia kuin takavuosina, mutta kyse on myös pelitavan muutoksesta.

Cholo Simeone vietti viime kaudella varmasti lukuisia unettomia öitä miettiessään joukkueensa puolustuspelaamista. Kuva: All Over Press

Kolmen topparin puolustuslinjalla pelaava Simeonen Atlético haluaa rakentaa hyökkäyksiä keskustan kautta. Atlético luo toistuvasti ylivoimia keskikentälle saadakseen sen haltuunsa. Laitapelaajat odottavat leveällä ja tuovat vastustajia luokseen aukaistakseen tilaa keskikentälle.

Pelinrakennusvaiheessa topparit ja alemmas pudottautuneet keskikenttäpelaajat eivät pelkää avata peliä pitkillä palloilla. Atlético hakee ahkerasti keskityksillä hyökkäyksen kohdepelaajaa ja nopeita laitapelaajia. 

Kun Atlético on tuonut pelin keskikentän yli, yrittää se myös pelata pallon laidalla oleville Samuel Linolle ja Marcos Llorentelle, jotka haastavat laitapuolustajia ja pelaavat palloja boksiin. Antoine Griezmannilla on varsin vapaa rooli keskikentän ja hyökkäyksen yhdistäjänä. Griezmann pelaa usein kärjen alla Simeonen sanoin hombre librenä, jolla on vapaus tehdä omia ratkaisujaan pallollisena ja pallottomana. 

Atlético nostaa hyökkäyskolmanneksella useita pelaajia boksiin ja hakee jatkuvasti tiloja vastustajan laitapuolustajan ja topparin välistä, jonne pallo usein pelataan. Maaliviivan läheisyydestä pallon on määrä jatkaa matkaansa maalin edustalle, jossa kohdepelaaja ja Griezmann odottavat maalipaikkoja.

Pallottomassa vaiheessa Atlético luottaa hyvin organisoituun puolustuspelaamiseen, johon osallistuvat kaikki kentällä olevat pelaajat. Atlético prässää hanakasti ja yrittää saada pallon takaisin itselleen mahdollisimman korkealla voidakseen hyökätä epäorganisoitua puolustuslinjaa vastaan. 

Jos korkea prässi ei onnistu, vetäytyy Atlético nopeasti kompaktiin pakettiin, jonka keskustaa on vaikea murtaa. Puolustusasemissa laitapelaajat tippuvat puolustajiksi, jolloin kolmen topparin linja muuttuu viiden puolustajan linjaan.

Joukkue liikkuu kompaktina pakettina ylös- ja alaspäin vastustajan pelaamiseen mukaan ja tähtää siihen, ettei vastustaja pääse missään vaiheessa pelaamaan muodon sisällä. Atlético yrittää ajaa vastustajan pallollisen pelin laitakaistoille, joita on helpompi puolustaa ja samalla puolustajat odottavat keskityksiä boksiin.

Seuraa heitä

Samu Omorodion

Omorodion aloitti viime kauden Granadassa. Kärki esiintyi kauden ensimmäisissä otteluissa edukseen ja Atlético aktivoi kuuden miljoonan euron ulosostopykälän lähettäen nuorukaisen lainalle Alavésiin. Omorodion, 20, pelasi hienon ensimmäisen kauden La Ligassa. Nuorukainen iski kahdeksan maalia ja oli yksi sarjan suurimmista yllättäjistä.

193-senttinen espanjalaiskärki on hyvin mielenkiintoinen yksilö. Omorodion on pituudestaan huolimatta edelleen fyysisesti raakile, joka kaipaisi enemmän lihasta voidakseen taistella paremmin toppareiden kanssa. Hongankolistaja osaa päästä jatkuvalla syötöllä maalipaikoille, mutta viimeistely-yritykset jättävät toisinaan toivomisen varaa. 

Omorodion on hyvin potentiaalinen pelaaja, eikä ole sattumaa, että muun muassa Chelsea tarjosi kärjestä yli 50 miljoonaa euroa. Atlético ei halua luopua hiomattomasta timantistaan ja antaa nuorukaiselle mahdollisuuden alkavalla kaudella, mikäli häntä ei myydä. Ykköskärjen rooli Atléticossa ei tule helpolla, mutta Simeone antanee hyökkääjälle rehellisen näyttöpaikan. Potentiaalia on vaikka muille jakaa.

Samuel Lino

Lino palasi Valencia-lainaltaan viime kesänä Atléticoon. Lino esiintyi edukseen Valenciassa, mutta yllätti silti Atléticossa. Lino oli viime kaudella kenties koko joukkueen paras pelaaja. Simeone peluutti laitahyökkääjänä tunnettua Linoa wingbackina – ja se tuotti tulosta.

Lino kehittyi puolustuspelaamisessa kauden mittaan ja oli itsestäänselvä avauskokoonpanon pelaaja Atléticossa. Kaikki kilpailut mukaan luettuna 46 otteluun syntyi kahdeksan maalia ja kahdeksan maalisyöttöä. Brasilialainen on moderni laitapelaaja, joka kykenee pelaamaan laadukkaasti niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä. Teknisesti lahjakas Lino haastaa hanakasti vastustajia ja on yllättävän hyvä viimeistelijä. Monipuolinen taituri on alkavallakin kaudella Simeonen ehdoton luottopelaaja.

Pablo Barrios

Keskikenttäpelaaja ihastutti Atléticossa keväällä 2023. Barrios pelasi ennakkoluulottomasti, riisti ahkerasti palloja, ei väistellyt ja oli myös laadukas hyökkäyssuuntaan. Nuorukainen sai kyseisen kevään aikana paljon kehuja Simeonelta, Atléticon kannattajilta ja medialta. Barrios lähti viime kauteen suurin odotuksin, mutta ne eivät täysin täyttyneet. Barrios kärsi muutamasta eri vammasta ja kausi oli kokonaisuudessaan rikkonainen. 

Pablo Barriosin on vastattava suuriin odotuksiin alkavalla kaudella. Kuva: All Over Press

Simeone nimesi viime kaudella Barriosin kaikki kilpailut mukaan luettuna 20 kertaa avauskokoonpanoonsa. Barrios väläytteli, mutta tasaisuus loisti poissaolollaan. Häneltä odotetaan alkavalla kaudella lopullista läpimurtoa Atléticossa. Omorodionin tapaan saa Simeonelta todellisen mahdollisuuden näyttää osaamistaan, mutta peliesitysten on parannuttava ja tasaisuuden löydyttävä. Barrios on edelleen hyvin potentiaalinen pelaaja.

Ihanneavaus

Arvio sijoituksesta

Sija: 3:s

Atléticon pelaajamateriaali ehti heikentyä vuosien ajan. 

Ei ole sattumaa, että vielä viisi vuotta sitten joukkueen arvo Transfermarkt-sivustolla oli yli 900 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä joukkueen arvo on puolet siitä. Joukkueen avainpelaajat ovat vanhentuneet ja samalla seurajohto on korvannut vuosien ajan lähteneet huippupelaajat selvästi heikommilla yksilöillä.

Atléticon seurajohto näytti päättäneen jo pitkän aikaa sitten, ettei se maksa mielellään siirtosummia uusista pelaajista, vaan katse kääntyy ennemmin vapaisiin agentteihin. Siirtosummiin käännytään vasta, jos muita vaihtoehtoja ei ole. Joukkueeseen panostaminen vaikutti unohtuneen seurajohdolta, minkä vuoksi Real Madridin ja Barcelonan kaltaisten joukkueiden kanssa kilpaileminen tuntui haihattelulta. 

Muun muassa Julián Álvarezin hankkiminen kuitenkin osoittaa seurajohdonkin ymmärtävän, ettei joukkueelta voi realistisesti odottaa sen suurempaa menestystä pelkillä ikämiehillä ja vapailla agenteilla.

Atléticon seura- ja valmennusjohto ovat olleet jo pitkän aikaa ristiriidassa keskenään. Seurajohto vaatii joukkueelta neljän parhaan joukkoon sijoittumista, jotta seura pääsee käsiksi Mestarien liigan tuloihin. Valmennusjohto haluaisi sen sijaan kilpailla pokaaleista, mutta nykyinen seurajohto suunnittelee seuran myymistä lähivuosina ja haluaa siten pienentää mahdollisimman paljon seuran velkaa. Joukkueen vahvistaminen ei ole mahtunut yhtälöön. 

Atlético taistelee alkavalla kaudella kolmossijasta yhdessä Real Sociedadin ja Athleticin kanssa. Mestarien liigassa menestyksestä lienee turha haaveilla. Copa on jälleen ainoa kilpailu, jonka joukkue voi realistisesti voittaa.

Atléticon otteluohjelma kaudella 2024-25

Tuukka Ikkeläjärvi, Jaakko Perttilä

LUE MUUT ENNAKKOJUTUT