Barcelona julkaisi tiedotteen tilikaudelta 2023-24.

Jos Barcelonaa itseään olisi uskominen, asioita on tehty valtavan hyvin ja kaikki näyttää hyvältä. Seura muun muassa kertoo tehneensä kaikkien aikojen parhaan liikevaihdon sponsorisopimuksissa ja pelaajamyynneissä.

Barcelona kertoo myös keventäneensä palkkakuluja 670 miljoonasta eurosta 500 miljoonaan, ja seura muistaa kehua itseään siitä, että nyt ollaan palkkojen suhteen UEFAn suositushaarukassa. Voittoakin saatiin aikaiseksi 12 miljoonaa euroa.

Mutta sitten jos tutkitaan tiedotetta vähän tarkemmin, sävy hieman muuttuu.

Barcelona odottaa kuluvan tilikauden 2024-25 ennusteessaan palkkakulujen pysyvän noin 500 miljoonassa eurossa. Kuten Football España -sivusto huomasi, se on aika paljon enemmän – tarkalleen ottaen 74 miljoonaa euroa enemmän – kuin mitä La Liga määritteli hiljattain Barcelonan syyskauden palkkakatoksi.

Tässä kohtaa on syytä muistuttaa, että Barcelona rekisteröi Dani Olmon ja tiettävästi myös Iñigo Martínezin – ja joidenkin tietojen mukaan myös Pau Víctorin – hätähankintoina. Se tarkoittaa, että heidät on rekisteröity vain vuodenvaihteeseen saakka. Siihen mennessä Barcelonan on saatava talousyhtälönsä kuntoon, tai pelaajat eivät pelaa koko loppukauden aikana.

Palkkakaton alle ei sinänsä ole suoraan pakko päästä, mutta niin kauan kuin Barcelona ylittää sille määritellyn palkkakaton, se voi käyttää uudesta kassavirrasta enintään 60 prosenttia pelaajahankintoihin ja -palkkoihin. Tätä varten Barcelona tarvitsisi kipeästi paranneltua Nike-sopimusta, jonka piti jo aikaa sitten olla maalissa.

Ei sittenkään voittoa, vaan rajut tappiot

Toinen kaunisteltu totuus Barcelonan talousluvuissa on liikevoitto. 12 miljoonaa plussalla, mutta kun…

Moni muistaa, miten Barcelona pani heti Joan Laportan aikakauden alussa omaisuuttaan lihoiksi. Yksi näistä myydyistä omaisuuseristä oli seuran tytäryhtiö Barça Vision, josta pitikin 200 miljoonan euron myynnin sijaan kirjata 141 miljoonan euron tappio. Barcelona vierittää tiedotteessaan syyn ostajille, jotka eivät ole maksaneet sovittuja osuuksia.

Niinpä Barcelonan nettotulos painuikin peräti 91 miljoonaa euroa pakkaselle. Se kerrottiin viime tilikaudesta kertovan osuuden viimeisellä rivillä eikä suinkaan tiedotteen alun ”avainasiat tilikaudella 2023-24” -kohdassa.

Kolmas tiedotteesta piirtyvä ongelma koskee Camp Noulle palaamista. Laporta on maalaillut koko ajan tilannetta, jossa Barcelona palaisi stadionilleen vielä tämän vuoden puolella. Nyt tiedotteessa puhutaan ”kauden toisesta puoliskosta”. Joidenkin lähteiden mukaan Barça pääsee palaamaan Camp Noulle aikaisintaan huhtikuussa.

Stadionin remonttia pyritään tällä hetkellä kiirehtimään, niin että urakkaa tehdään yötä päivää. Barcelonan tiedotteen mukaan seura menetti viime tilikaudella 100 miljoonaa euroa, kun se joutui pelaamaan evakossa.

LUE MYÖS